Daha önce yazdığım bir çok yazıda zihnimizin daha çok negatife eğilimli olduğundan bahsetmiştim.Peki o zaman biz ne yapacağız?Sürekli zihnimizin içinde dönen negatif şeylerin esiri mi olacağız?Size güzel bir haberim var.Tabi ki kocaman bir HAYIRRRRR
Bunu size somut olan bir örnekle açıklayayım.Adamın biri cezaevine düşüyor.Ceza almadan önce de yaşamış olduğu çocukluğu ve gençliği hep trajedilerle dolu.Sonra bir karar veriyor.Eline defter alıyor.Kendine yeniden bir çocukluk,yeniden bir gençlik ve cezaevinden çıktığında da yaşayacağı yeni bir yaşam yazıyor.Her gün ama her gün bu yazdığı olumlu senaryoyu okuyor,hissediyor ve hayal ediyor.Bu durum yıllarca devam ediyor.Daha sonra cezaevinden tahliye ediyor ve şaşılacak olan şu ki yeni yaşamına yazdığı gibi devam ediyor.Artık bambaşka ve olumlu bir hayatı yaşamaya başlıyor.Bilinçaltı öyle ilginç bir şekilde çalışır ki siz inanırsanız o da çoktan size teslim olur.
Başka bir çalışma da şu şekilde.Aynı evde büyüyen iki yetişkin,ayrı ayrı danışman odasına alınıyor ve nasıl bir çocukluk geçirdiği sorgulanıyor.Her iki kardeş de birbirinin verdiği cevaplardan habersiz.Soruları soran danışman şaşkın.Çünkü birinin çocukluğuyla ilgili anlatmış olduğu şeyler çok negatifken diğerinin anlattıkları oldukça pozitif.Demek ki bir olayla ilgili bakış açısı,bizim kendimizin öznel değerlendirmeleriyle alakalı.
Okuduğum bir kitapta geçmişle ilgili 5 olumlu,5 de olumsuz anıyı hatırlayıp yazmam istenmişti.Hızlıca 5 olumsuz anıyı buldum ama 5 olumlu anıyı bulmakta zorlandım.Sora tabi bunun üzerine düşündüm.Hayatta o kadar güzel şey varken neden olumluları kolay bulamadım.Belki de zihnim beni korumak ve temkinli olmamı sağlamak için bu şekilde bir anlayışa sahipti.O günden sonra her gün güzel olan şeyleri yazmaya başladım.Şükür duygusunu arttırdım.İlla çok özel şeyler olmasına gerek yok.Sağlıklı uyanmak,güzel bir kahvaltı,beklediğin bir telefonun gelmesi,küçük sürprizler,dondurma yemek......Bu minik şeylerin toplamı da zaten bizim hayatımızı oluşturuyor.Peki siz,yeniden başlamaya hazır mısınız?Bırakın geçmişi,size yapılan haksızlıkları,hataları.Öncelikle kendinizi affedin.Yaşadığınız her şeye deneyim gözüyle bakın.Nefret,kin,intikam gibi duygular mutlaka bedeninizde hastalıklara neden olacak düşünce kalıpları.Kendinize bu kötülüğü yapmayın.Arının o öldürücü duygulardan.
Her gün sizi mutlu eden olumlu şeyleri yazın.Hayatınızdaki negatifliklere değil,pozitifliklere odaklanın.Hatta negatif olarak düşündüğünüz şeylerin de sizi bir şeyler kattığını unutmayın.Mutlaka hayatınızda değişim olacaktır.İnanın ve uygulamaya geçin.(En az 21 gün öneriyorum.)Mutlu günler :)
Zihni Yeniden Programlamak
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Eylül 29, 2017
Rating:

Önerinize uyup deneyeceğim. Değişimi gözlemek de güzel olur.Teşekkür ederim.:)
YanıtlaSilUyguladığım ve araştırdığım şeyleri yazıyorum size :) Eminim değişim olacaktır :)
SilBu güzel yazı için teşekkür ederim. Gerçekten öyle olumlu yönlere odaklanmaktansa olumsuzun odağında kalmak yaşamı zorlaştırıyor dediğiniz gibi olumluya odaklanmak gerek 21 günlük uygulamayı bende deneyeceğim tekrardan teşekkürler :)
YanıtlaSilHadi bakalım kolay gelsin öyleyse :)
SilSabah kalkar kalmaz şükrü unutmamak gerek. Ben her sabah şükrediyorum Allahıma ve gün içerisinde de devam ediyorum. Sağlıklı olmak bile şükür sebebi. Artık çevremde de olumsuz insanlarla çok fazla muhatap olmuyorum. Zira bana zararları oluyor hep. Olumlu olmak güzel. Hayat kısa. Yaşamak lazım. Üzülmekle geçirecek zaman yok.
YanıtlaSilEn güzeli :) Sen bulmuşsun zaten rotanı canım benim :)
SilBen bunu sanırım 3 yıl önce uygulamaya geçirdim. İlk önce kendimle barıştım. Sonrası çorap söküğü gibi geldi. Şimdi insanlar nasıl böyle kendi kendine mutlu olmayı başarıyorsun dediklerinde "kendimle aram çok iyi diyorum" Tabii ki inişler çıkışlar oluyor ama genele baktığımda olumlu durumlarım olumsuz durumlarımdan kat kat fazla. Bu güzel paylaşım için teşekkürler. Sevgiler.
YanıtlaSilTebrik ediyorum öyleyse ben de sizi :) Mutlu oluyorum sizin gibi arkadaşları gördükçe :)
SilÇok haklısınız beynimiz negatif duygulara eğilimli çünkü acı eşiği tamamlanmak için gerekli bir duygu. Buradan kastım biraz tassavvufi. Bazen canım acı çekmek bile isteyebiliyor, yalnız kalmak ve çekilmek istiyorum. Negatif ile pozitif duygunun ortasında kalmak en iyisi bence. Hatta bunun sembolü bile var yarım siyah yarım beyaz diye. Bence ortasında kalmak en sağlıklısı yani ne çok fazla negatiflik ne de çok fazla pozitiflik diye düşünüyorum ben
YanıtlaSilKesinlikle size katılıyorum.Şunları da eklemek isterim.İnsan pozitifliği de yaşadıktan sonra nötr olma aşamasına ancak gelebiliyor.Yani tekamül sürecinden nötr olabilmek,pozitiflikten sonraki aşama diye düşünüyorum.Acılar da tabi ki hayatımızda gerekli.Benim kastettiğim sürekli negatife odaklı kişilikler.Umarım doğru ifade edebilmişimdir :)Değerli katkınız için çokkkkk teşekkür ederim.
Silaklıma bir cümle geldi, tarih yalnızca mutsuzları hatırlar diye:) bn de olumsuz bir sürü şey hatırlarım; ama olumlu deynce bi durur düşünürüm yani, biliyorum her şey elimizde ama iradeyi güçlendirmek gerek, iyi tarafından bakmak gerek tabi zor geliyor
YanıtlaSilBen de senin gibiydim Meltem :) Çalışma yapa yapa revize edebiliyor insan.Uğraşmak gerekiyor.
SilSon karikatüre baktım da hakikaten insan konuştuklarını yaşamaya başlıyor. O sebepten konuşmamıza dikkat etmek faydalı olabilir.
YanıtlaSilKonuşma,önemli gerçekten :) Teşekkürler :)
Silçok güzel karikatürler :)
YanıtlaSilTeşekkürler :))Sevgilerimle :)
Silay bizde olumsuz bişi yok daaa ülke kötü yiaa :)
YanıtlaSilBakış açısıyla alakalı bu söylediğin yine :)
SilBilinçaltının gücüne inanıyorum. Ve pozitif düşüncenin yarattığı etkiye...
YanıtlaSilKarikatürlerle uyumlu ne güzel bir yazı olmuş.
Çok teşekkür ederim.Ben de uyguladığım ve sonuç aldığım teknikleri vermeye gayret ediyorum :) Sevgilerimle :)
SilCezaevindeki adamın yaptığı inanılmaz bir şey, iyi ki, 21 günlük kinden arınma, kendini sevme diyeti diyeyim var ya çok hoşuma gitti kendim için değil öyle kindar biri değilim çok şükür, kötülük yapanlar, yamuk yapanlar olmuyor mu? Oluyor tabii ama kafamdan atıyorum ne düşünüp kendimi üzeceğim? Ama bu diyeti ismi lazım değil birinin yapması lazım ay çok da ünlü biri yahu..:))))bir tüyo vereyim "Baleye seks diyor salak":)))
YanıtlaSilEmeğine sağlık canım. Çok beğendim.
Güldürdün ablacığım beni :)) Herkes kendinden sorumlu.Kötülük içinde olanlar evrenin döngüsü gereği mutlaka ettiklerini bulacaktır.Öpüyorum seni :))
SilAa resetleme mi yapıcezz canm :) Ay ben çok nadir kin tutarim. Ama tuttugumda hakeder. Hayatta birakmam. Çünkü ben baristigim an o kisiyi tekrar sevebilirim. Ama bir cok insanin kin tuttuktan sonra sevmeyecegini biliyorum. Ve amannn o beni eskisi gibi sevmez zaten diyip konusmama uygulamasina devam ediyorum :) cok psikopatim ben yaa bi bilsen 😁
YanıtlaSilSenin uygulaman da farklı bir uygulamaymış :)) Komiksin ya sen :))
SilOkuması kolay; ama yapmakta insanların ne kadar kararlı ve başarılı oldukları biraz su götürür :)
YanıtlaSilİnanç ve azim bizi güzel günlere götürecektir diye düşünüyorum.Sevgilerimle :)
SilAynı aileden iki kişinin farklı gözle hayatlarına bakmaları olayını bizzat yaşadım. Olumlamaya kesinlikle inanıyorum.. güzel konular teşekkürlerimle, :)
YanıtlaSilÖrneklerle anlatınca daha etkileyici oluyor diye kullanıyorum somut örnek :) Bende size teşekkür ederim efendim :)
SilÇok haklısınız, beynimiz gerçekten de olumsuz şeyleri ışık hızıyla ortaya koyabiliyor. Olumlular nedense hep bir itilmişlik halinde..
YanıtlaSilBen de deneyeceğim, teşekkürlerr :)
Kolay gelsin öyleyse :) Kesinlikle faydalı olacaktır.Lütfen vazgeçmeden devam edin :)
SilMusmutlu günleeerrrrr.
YanıtlaSilÖpüldünüz.
Teşekkürler ablacığım :) Ben de öpüyorum kocaman :)
SilCezaevindeki adam örneği çok ilginç gerçekten.Bu konuda okuduğum ve inandıklarımın örneklerle desteklenmesini daha bir sevdim ;)
YanıtlaSilEvet örnek olunca daha etkileyici oluyor :)
SilOf offf, nerden başlasam? Ama her olumsuz olayı akışına bırakmaktan başlayabilirim belki. Gayet güzeldi. Çok öptüm kızımı. İyi ki sevmeyi seviyorum. Bana yardımcı olacak tek elle tutulur duygum o.
YanıtlaSilSevmek,zaten en önemli şey.Bir insanı sevmekle başlayacak her şey...
SilHarika, motive edici bir yazı olmuş 😀
YanıtlaSilTeşekkürler Cem :) Sen de pesimist olduğun için deneyebilirsin bu yöntemi :) Sadece okumanı değil uygulamanı da tavsiye ediyorum :)
Silİlk karikatüre çok güldüm :D Önerilerini uygulamaya çalışacağım :))
YanıtlaSilYeğenim okula giderken ablamla aralarında buna benzer bir diyalog yaşanmıştı :) Onu düşünerek koydum bu karikatürü :)
SilArabesk kültürle ve acılarla beslenen bir toplumuz. O yüzden çağrışımlarımız bile acıya odaklı. Olumsuzluklarımızı, pozitif duygulara dönüştürmek adına verdiğiniz hapishane örneği anlamlı. "Bilinçaltı öyle ilginç bir şekilde çalışır ki siz inanırsanız o da çoktan size teslim olur." Bununla ilgili aynı evde yaşayan iki kişinin çocukluğuna dair yaşadıkları olayları zıt kavramlarla ifade etmişsiniz. Bakış açılarının bireyselliğini destekleyen örnekler ve karikatürler konuyu desteklerken düşüncelerimizde de olumlu değişiklikler yaratıyor görüşündeyim.
YanıtlaSilAnlamlı bir konuyu irdeleyen paylaşım için teşekkür ederim. Güzel bir hafta sonu geçirmen dileklerimle, sevgi ve selamlar...
Sadece düşünceleri yazınca havada kalıyor yazı.Ben de zaten kendimde uygulamadığım,araştırmadığım ve inanmadığım şeyleri yazmıyorum.
SilBen de size musmutlu bir hafta sonu diliyorum :) Sevgilerimle :)
Kendimi pozitif düşünmeye yönlendirmek için testler yapıp ikna etmeye çalışıyorum. Evde yalnız kalacağım akşamın sabahından itibaren ayy elektrikler kesilmesin ,ya kesilirse diye düşünüp söylenip duruyorum ve mutlaka elektrik kesiliyor:) kendi kendime kanıtlamaya çalışıyorum. Ama yine de negatif düşüncelerden kurtulamiyorum.
YanıtlaSilBenim için çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.daha çok çaba gostericem bu konuda. Karikatürler de harika renk katmış:)
Aslında bu konuyu arada bir ele alıp bize hatirlatsaniz ne güzel olur:)
Sevgiler 💕
Ara ara yazıyorum aslında olumlu düşünmekle ilgili ama daha sık yazayım o zaman :) Hadi bakalım kolay gelsin öyleyse :)
SilOlayları nasıl gördüğümüz nasıl yorumladığımız hangi pencereden baktığımız önemli gerçekten. 21 gün kuralını denemekte fayda var. Alışkanlığa döneşebilir. Neden olmasın?
YanıtlaSilO zaman kolay gelsin :) Sevgilerimle....
SilGerçekten motive edici olmuşş emeğinize sağlıkkkk :) uygulanmalı kesinlikle :)
YanıtlaSilUygulanırsa mutlaka faydası olacaktır :) Sevgilerimle :)
SilÇok güzel bir yazı olmuş arkadaşım emeğine sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim :))
SilZAten fazla polyanna bir tipim , biraz daha olumlarsam başımın üzerinde yıldızlar uçuşabilir diye düşnüyorum :D
YanıtlaSilSenin gibi insanları görmek mutlu ediyor beni :) Elele verip uçuşalım :)
Silbeynin gücü ve bilinçaltı ile ilgili yazdığın yazılarını gerçekten oldukça beğeniyorum ablacığım çünkü gerçekten çok önemli noktalara parmak basıyor. evet beynine nasıl bir sinyal gönderirsen ona göre şekil almaya meyilli olumlu şeyler olacağına dair olumlu sinyaller gönderdiğinde o şeyin olma ihtimali daha çok artıyor çoğu zaman oluyor da zaten. olumsuz sinyal yollayınca olacağı varsa da olmuyor. o yüzden sözlüklerimizden "olmaz, yapamam beceremem her şey kötü olacak" gibisinden kelimeleri atmamız gerektiğini düşünüyorum. sözcükleri atarak başlarsak soyut şeyler daha da somutlaşmış olur en azından tıpkı hayatını nasıl yaşayacağını önce defterindeki sayfalara ve buradan da beynine işlemiş olan hapisteki adam gibi. çok bilgilendirici bir yazı oldu bundan sonraki hayatımızı planlarken mutlaka dikkate almamız gereken bir yazı olmuş ellerine sağlık :)
YanıtlaSilHapisteki adam hikayesi gerçekten önemli diye yazdım.Sadece makale şeklinde yazınca soyut kalıyor yazı.Teşekkürler :)
Sil21 gün kuralı ile ilgili bir yazıda beklerim .Çünkü olumlama videolarında genelde bu kuralı söylüyorlar.Dediğini yapacağım hergün bir olumlu güzel birnot düşeceğim ajandama.Mutluluğumuz çoğalması ümidiyle.
YanıtlaSilBu konuda yazmış olduğum bir yazı vardı.Linki şu ; http://www.dahamutluyuz.com/2017/05/dogru-olumlama-nasil-yapilir.html
SilUmarım faydalı olur.Kolaylıklar diliyorum ben de :))
Bunlar bana çok sıradan şeylermiş gibi geliyor. Ağlayan çocuğa şeker vermek gibi. Verdiğiniz her iki örneği de düşündüm. Bu insanın kendine yalan söylemesi ve söylediği bu yalanlara inanmasından başka bir şey değil. Hem inansak ne olacak? Ortada değiştirilemeyen bir hakikat var ve siz onunla yüzleşmek yerine, insanlara yokmuş gibi davranmlarını söylüyorsunuz.
YanıtlaSilNitekim bu durumun içi hava dolu bir balon etkisi yaratacağını ve o balonun mutlaka bir gün patlayacağını düşünüyorum.
Neye inanırsanız gerçekliğiniz odur.Mutlak gerçek diye bir şey yoktur o yüzden.Algılar,bizim yorumumuz doğrultusunda anlam kazanır.Hakikat dediğiniz şeyin de göreceli olduğunu hatta bilim adamlarının bile kesin doğru dediklerinin bir gün doğru olmadığını görüyoruz.O yüzden az önce de dediğim gibi gerçeklik kişiye göre değişir.Sizin düşüncelerinize saygı duyuyorum.Değişim yapmak istemeyebilir ve kaldığınız olumsuzluğa tutunmak isteyebilirsiniz.Tercih size ait.Ben sadece paylaşıyorum alan alır,almayan da kendi bilir :) Sevgi ve saygılarımla :))
SilBir üçgenin iç açıları toplamının 180 olması, Merkür'ün Güneş'e en yakın gezegen olması ''mutlak gerçek'' değil midir? Eğer değilse hangi gerçekliğin hangi aşamasında görüyorsunuz?
SilNeye inanırsanız gerçeğiniz o olur dediğiniz için, Dünya'nın düz olduğunu varsayıp buna inanmak, nasıl bir akıl ve mantık işidir?
Aynı şekilde bu sizin kendi yaratmış olduğunuz, kendi gerçeğiniz olduğu için hiçbir evrensel değeri ve niteliği yoktur.
Ben gerçekten sizi çok iyi anlıyorum.
Ama bu gerçeklik yaklaşımınıza katılmıyorum.
180 derece gibi şeyler yine de insanların anlamlandırması.Tarih,zaman,hepsi bizim yorumumuz aslında.Uzun uzun konuşabilirim ama yola çıkacağım.Sevgi ve saygılarımla :)
Sil