Günlük yaşantım içerinse,okuduklarıma dair sık sık notlar alır,bazen de bunları hatırlamak için aynaya,buzdolabına ve muhtelif yerlere yapıştırırım.Bu notlar,koşturmaca içinde kaybolduğumda benim için hatırlatıcı olurlar.Günlük tutarak duygularımı aktarmak da benim için başka yöntemlerden birdir.Tek yaşıyor olmama rağmen genel olarak yazdıklarımı bir süre sonra tekrar okur,o duygu durumundan geçmiş isem yakar ve çöpe atarım.
Bahsettiğim yöntemlerin dışında kendime sorular sorar ve bunları da bir kağıda yazarım.Zaten cevaplamaya başladığımda kendi eksikliklerimi de rahatlıkla görmüş olurum.Sonra da gördüğüm şey üzerinden çalışmalara başlarım.Gördüğünüz gibi değişim uzun soluklu bir süreç.İnsan zaten kendine odaklanıp bir şeyler yapmak istediğinde başkalarının eksiklilerini de görüp dedikodu yapamıyor :)
Bugün ben de size ara ara kendime sorduğum sorulardan bazılarını yazacağım.Bakalım ne cevap vereceksiniz.Bu sorular bazen kitapta gördüğüm bir yazı,bazen okuduğum bir makaleden olabiliyor.Bu sorular da Üzüntüyü Bırak Yaşamaya Bak kitabından.
Sorular şunlar;
1.Yarını düşünerek sürekli endişe taşıyor musunuz?
2.Geçmiş günleri düşünerek bugünü kendinize zehir ediyor musunuz?
3.Sabahları uyanınca önünüzdeki 24 saati iyi değerlendirme konusunda olumsuz mu düşünüyorsunuz?
4.Sadece bugünü düşünseydiniz daha mutlu olabilir miydiniz?
Soruların cevaplarına genel olarak evet dediyseniz,bugün de yaşamıyor geçmiş ya da geleceğe takılıyorsunuz demektir.O zaman bugün de nasıl yaşayacağınıza dair çalışmalar ve egzersizler yaparak bunu öğrenmeniz ve daha mutlu yaşamanız gerekiyor.
Sorularla Sorunu Fark Etmek
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Ocak 16, 2017
Rating:

Anı yaşamayı unutuyoruz. Geçmişte ya da gelecekte kayboluyoruz. İşin konik tarafı ise anların bir süre sonra geçmişi oluşturması:) Cevaplarım ağırlıklı hayır:) Sevgiler...
YanıtlaSilTebrik ediyorum o zaman sizi :)
SilGekeceğe pek takılmıyorum ama geçmişte olan bazı şeyleri unutmakta zorlanıyorum. Bu sadece kişisel şeyler oluyor. Bana geçmişte kötü davranan birine olumlu yaklaşmakta zorlanıyorum mesela. Bu müslüman bir insana yakışacak bir tutum değil fakat hepimiz insanız ve duygularla yaşıyoruz.
YanıtlaSilTabi ki hiç birimiz mükemmel değil ama sıkıntıyı fark edip nasıl çözebiliriz ona bakmamız gerekiyor.Sevgilerimle :)
SilNe güzel sizin gibi insanların var olması.. Biraz amiyane bir tabir olacak ama bu devirde artık kimse kimsenin yara parmağına işemezken, sizin sayenizde psikoloğa para vermeden hem sorunlarımı fark ediyorum, hem öğreniyorum hem de kendimi buluyorum.
YanıtlaSilBirinci soruya ülkemiz şartlarında "Hayır" demek biraz zor olsa da genel olarak "Hayır". (En azından benim için)
Ama öyle bir ülke haline geldik ki, herhangi bir yerde bir bombanın patlamayacağı, bir kurşuna kurban gitmeyeceğimizin garantisi yok. Eskiden ölümden korkardık, şimdilerde ise öldürülmekten korkuyoruz.
Ayrıca, kendinize notlar alıp bunları kendinize hatırlatmanız, duygularınızı yazmanız ve zamanı geçince yırtıp atmanız müthiş etkili bir yöntem. Ben de yaparım ara ara.
Dört Anlaşma diye bir kitap okumuştum. Kendimi ve duygularımı geliştirmemde çok işe yaramıştı. Beşinci Anlaşma'yı da aldım ama henüz okumadım. Dediğiniz gibi değişim uzun soluklu bir süreç. Ve biraz da yıpratıcı..
Dört anlaşma benim de okuduğum ve önerdiğim kitaplar arasında.Beşinci anlaşmayı bilmiyordum.Okuyun da bir yorum yapın isterim şahsen...
SilDört soruda evet :( :(
YanıtlaSilSevgiler:)
O zaman bugünü yaşamıyorsunuz demektir :(
SilMerhaba.. sanırım benim cevaplarımda hayır olurdu yakın zamana kadar.. ancak şu an içinde bulunduğum durumdan ve kişilik olarak planlı biri oluşumdan da kaynaklı olarak gelecek endişesi yaşıyorum.. 3 ve 4 e Hayır derken, 1 e katıksız olarak evet diyorum sebebi ise 2 de saklı oluyor ve ona da evet demiş oluyorum. :) off kendime kızıyorum elbette bu durumda. Çünkü herşeyin en başında hayır demem gerekirdi. Şimdi onu telafi etme sürecindeyim.
YanıtlaSilBiraz hasbıhal iyi geldi Daha Mutlu Yaşam :) Teşekkürler
Yorumun içinde bile kendinle kavga etmişsin :) Gülerek okudum.Ateşi kes ve çözüme odaklan bence :)
Silevet.. kesinlikle çözüm ise tek olmaktan geçiyor :) teşekkürler
SilAnlaştık öyleyse :) Sevgilerimle :)
Sil1. Hayır. Öyle hayat mı yaşanır ya :)
YanıtlaSil2.Geçmiş günleri düşünerek bugünü kendinize zehir ediyor musunuz? Geçmişi arada hatırlarım ama zehir edecek kadar hayıflanmam
3.Önümdeki 1 saati bile iyi değerlendirme konusu düşünmüyorum. 24 saat içinde ölüp ölmeyeceğim belli mi?
4. Bilmem, hiç düşünmedim.
Sen geçmişe ya da geleceğe takılı yaşamıyorsun demek ki :) Ne mutlu sana :)
SilBenim cevaplarım şu şekilde olacak:
YanıtlaSil1-Yarın için kendi geleceğimle değil 2 evladımın geleceği ile ilgili olur endişelerim.Malum dünya ve ülkemizin durumu pek te endişe edilmeyecek gibi değil...
2-Geçmiş geçmiştir artık.Yaşarken üzüldüğüm,pişmanlık duyduğum anlar bugün için birer tecrübedir.
3-24 saat çok uzun bir süre gibi görünse de ev işleri,pazar&market alışverişi,arkadaş buluşmaları,2 çocuk,onların sosyal etkinlikleri,blog,sosyal hesaplar derken genelde olumsuz düşünmeye zaman kalmıyor :)
4-Valla buna cevap bulamadım.Anın değerini bilmek gerekiyor diyeceğim...
Çok güzel bir yazı olmuş.Ne güzel sorular hazırlamışsınız.Emeğinize sağlık ...
Sorular kitaptaki yazıdan esinlenerek revize edildi.Soru çok aslında :) Yeter ki cevapları vermeye hazır olalım ve fark edelim :) Teşekkürler :)
SilBenim genel cevaplarım hayır çok iyi ders çıkartarak önüme bakıyorum bu sebeple Nirvana ya ulaşmam yakın 😁
YanıtlaSilHayır diyorsan tebrik ediyorum seni.Hadi bakalım güzel şeyler bekliyoruz senden :)
SilYok hepsine evet demedim çünkü hayati dolu dolu yasiyorum takilacak vaktim olmuyor. Sadece dünyadaki olumsuzluklar bazen endiselenmeme neden oluyor.
YanıtlaSilEvet dediklerini nasıl hayıra çevirebilirsin o yönde biraz düşün Deryacığım :)
SilSorulara yanitim evet :) Bugüne dair çalışma yapmam lazım :)
YanıtlaSilBen bu yayını nasıl kaçırmışım, şaşırdım kızım.
YanıtlaSilBen maddeler halinde yazacağım. Saklamam zaten hiç bir şeyi :))
1-Eveeet! maalesef :((
2- Sanıldığının aksine hayır diyorum buna, ben geçmişin temizliğini, ya da sağlamasını yapıyorum diye düşünüyorum. Krizi fırsata dönüştürüyorum yazarak.
3-Kesinlikle hayır, vakit yetmiyor ki, eskiden depresyon nedeniyle "Nasıl geçecek vakit ?" diye tasalanırdım. Ama şimdi çocuk gibi fırlıyorum ve bir an önce yemeklerimi yapıp masa başına geçiyorum.
4-Hayır, bugünü yaşayarak mutlu olmam ben. Gün bana neler katmış diyorum akşamları o kadar.
Bu güzel post için, karikatürlerle bizi gülümsetip, hatta kahkahalar attırdığın için teşekkürler kızım. Sevgiyle öpüyorum gözlerinden:))
.
Evet dediğimiz soruları nasıl hayıra dönüştürebiliriz onun üzerinde düşünmek ve uğraşmak gerekiyor.Doğru soruları sormak önemli.İnşallah kendimize doğru sorular sormayı öğrenebiliriz :) Ben de severek,zevkle yazıyorum :) Gülmene sevindim ablacığım :)
SilBenim iki evet iki hayır.Dengeli bir hayamatım var sanırsam 😃 deep beni size gönderdi bende geleyim birazda sizle uğrasayim dedim.Takibime aldım sizi de bekliyorum. 😃
YanıtlaSilTamam ben de hemen sizi ziyaret ediyorum :) Teşekkürler :)
SilGüzel sorular olmuş, uzun zamandır düşündüğüm günlük yazma düşünceme dönsem mi diye tekrar düşündürttü :).
YanıtlaSilDuygu durumunuzu analiz etmek ve çözüm bulmak için yazmak iyi tekniktir.Yazarken çok fazla duygusal yazmamaya gayret edin.Kendine acıma modunda olmasın günlük :)
SilHepsine hayır dersem.. Kaç puan kazanacağım...
YanıtlaSilÇok güzel ve eğlenceli bir yayın özellikle,hatırlatmalar notlar,çok iyi.
"kendine odaklanıp,başkalarının dedikodusunu yapmamak,çok dğru bir tesbit keşke sık sık yapabilsek...
Bu tür soru teknikleriyle kendimizin farkına varıyoruz.Hayır dediyseniz tebrikler :)
Silsadece sonuncuya evet dedim ama yaaa :)
YanıtlaSilO zaman iyidir.Son sorudaki eveti hayıra çevirmek için ne yapabilirsin ona bak :)
Sil