Aşırı sinirlilik,tek başına değerlendirecek bir bulgu değildir.Bazen psikiyatrik hastalık nedenlerinde de sayılabilir.Sinirli olan kişilerin vücudunda adrenalin salgılanır.Vücut ısısı artar,kan dolaşımı hızlanır,gözlerde pupillalar genişler,kandaki şeker oranı artar.Eğer sinirlilik hali kronikleşirse kişilerde mide,kalp gibi rahatsızlıkların artması da olasıdır.
Aşırı sinirlilik yaratan durumlar nelerdir?
Aşırı sinirlilik yaratan durumlar nelerdir?
- Aralıklı patlayıcı bozukluk rahatsızlığında, kişiler şiddetli derecede öfke nöbetleri yaşar.
- Depresyon içindeki kişiler çoğunlukla sinirli olurlar. Anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk gibi kaygı bozuklukları da sinirlenmeye neden olur.
- Titiz, takıntılı ve mükemmeliyetçi kişiler çoğunlukla sinirli bir yapıda olurlar. Bu kişiler en küçük bir hatayı bile dikkate alan, kılı kırk yaran kişilerdir. Fakat at gözlüğü takmış gibi sabit fikirli olurlar. Her şeyi eleştirir, bardağın her zaman boş tarafını görür. Buna rağmen dürüst, ahlaki değerleri olan, çalışkan, sorumluluk sahibi ve sizi sizden fazla düşünen bir yapıya sahiplerdir. Bu özellikleri nedeniyle özellikle çiftlerin boşanma sırasında, çevreden gül gibi eşin var neden ayrılıyorsun gibi tepkiler alınır. Fakat her şeyde kusur arayan, mükemmel olmasını isteyen bir kişiyle yaşam çok zordur. Dünyada mükemmel diye bir şey yoktur.
- Şüpheci olan kişiler genellikle sinirli olurlar. Bu kişiler her şeyin, he bakışın arkasında bir art niyet ararlar. Bunlara göre insan insanın kurdudur. Çevrede anneye, babaya, kardeşe bile güvenmek büyük aptallıktır. Bu kişiler eşlerine karşı aşırı kıskançlık gösterir, büyük baskı uygularlar. Her an aldatılma korkusunu yaşarlar.
- Eşlerinin hayatını bezdirir, bu sayede onları kaybeder. İş yaşamında bile ayaklarının kaydırılacağını düşünür, herkesi dolandırıcı olarak görürler. Bu düşünceleri nedeniyle dostları tarafından terk edilirler, buna rağmen kendi hatalarını görmezler. Bunu dostlarını yanlış kişi olarak görerek, avunurlar. Diğer kişileri saf yerine koyarak, alay ederler. Bu şekilde güvensiz bir yaklaşım sonucunda, her türlü şeye sinirlenmeye başlarlar.
- Duygular açısından aşırı derecede hızlı iniş, çıkışları olan kişiler hem dengesiz, hem de sinirli olurlar. Bir gün karşısındakini över, ertesi gün yerin dibine sokar. Görüşleri her zaman değişir, tam zıt etkiler verirler.
- Antisosyal kişilik yapısı olanlarda şiddetli öfke nöbetleri yaşarlar. Küçük bir sebepten bile insanlara zarar verebilir, cinayet bile işleyebilirler. Bu tür kişiler genellikle böyle bir suçtan dolayı ceza evine girer. Mutsuz bir evlilik, stresli bir iş hayatı, madde ve alkol bağımlılığı sinirlilik miktarının artmasına sebep olur. Kişiler sinirlerine hakim olmayı isteseler de, bunu başaramazlar. Bazıları kendini haklı görür, bazıları ise pişmanlık duyar. Kendilerini haklı çıkarmak için sürekli mazeret üretirler. Başkalarını anlamak istemez, sinirlendiklerinde haklı olsalar bile, olaylara verdikleri tepki aşırı olur. Olaylara herkesten fazla tepki gösterirler. Anne ve babası sinirli olan çocukların durumu da son derece vahimdir. Bu durumlarından etkilenen çocuklarda sinirlilik hali yaşayabilirler. Aşırı sinirli olanlarda iş veriminde de düşme olur. Bu kişiler işlerinde doğru adımlar atamazlar.
Aşırı sinirlilik nasıl tedavi edilir?
Bunun tedavisi altta yatan sebebin tespit edilmesine ve bunun giderilmesine bağlıdır. Buna neden olan kaygı bozukluğu ya da depresyon ise tedavinin başarı oranı daha yüksek olur. Bu hastalarda sinirlilik sonradan başlar ve bazı dönemlerde artış gösterir. Sinirli olduklarını kendileri kabul eder ve insanlara yaptıklarından dolayı pişmanlık duyarlar. Kullanılan bazı ilaçlarla bu sinirlilik halleri kontrol altına alınır. Aşırı sinirlilik hali kişilik özelliklerine bağlıysa, bunu tedavi etmek daha zor olacaktır. Bu kişiler sinirli olduklarını kabul etmez ya da her zaman sinirli olduklarını söylerler. Kendi sinirlilik halini kabul etmiş olsalar da, çevresindekilerin bunu hak ettiğini düşünürler. Sinirlenmekte haklı bile olsalar, yaptıklarının aşırı olduğunu fark edemezler. (Kaynak:www.psikolojik.gen.tr.)
Aşırı Sinirlilik
Reviewed by Yurdagül Çelik
on
Kasım 29, 2016
Rating:

Sinirlilik hali çok zor... Sinirli insanlar öfkelerine yenik düşüyor ve sonra yaptıklarına pişman oluyor. Allah yardımcıları olsun. Sevgiler...
YanıtlaSilReaksiyonel kişilik özellikleri taşıyanlarda da çok oluyor böyle sinirlilik hali :(Siz de sevgiyle kalın...
Silbazen bende de oluyor aşırı sinirlilik ve nazımızı hep ailemiz çekiyor maalesef dışarıdaki insanlara sinirimizi çok gösteremiyoruz sevgiler
YanıtlaSilDengeyi kurabilmek gerek :)
Sil"Öfke gelir göz kararır, öfke gider yüz kararır" diye bir söz vardı. O geldi hemen aklıma.
YanıtlaSilAynen öyle :)
SilSinirli olduğunu insan kabullenir mi? Yani ben sinirli olmadığımı iddia ediyorum ama çevremdekileri bana hep "sakin" derken buluyorum. Sesim yükseliyor sadece. Ama kalp kırmıyorum, eşya fırlatmıyorum.
YanıtlaSilYine de sinirli insan kategorisine giriyor muyum? Adrenalin artması, kalp mide rahatsızlıkları gibi sorunum yok.
Bu arada ilk karikatür bomba :)
Genelde sinirliler kabul etmez :) Ses tonunuz abartılı yüksek olabilir.Öfkeyle ilgili bir test vardı.İsterseniz onu bir çözün :) Sevgilerimle...
SilSinirlilik ve öfke hali ile ilgili ne güzel tespitler var değil mi. İnsanların bunu bile bile bunları her defasında sadece sakinleşince fark etmeleri ne acı :D
YanıtlaSilKarikatürler yakıyor yine ;) Çok güldüm :D
Zihni kontrol edemeyen daha çok duygusal insanlarda olan bir durum.Dengeyi kurmakta sıkıntı yaşıyorlar :)
SilÇok güzel bir paylaşım her zamanki gibi. Etraf ne yazıkki bu tarz insanlarla dolu. Başka bir yazıda da çevremizde - yakınımızda bu tarz insanlara nasıl yaklaşacağımızı yazar mısınız? Belki bizim yaklaşımımız terapisiz bu huyu değiştiremez ama en azından bu tarz davranışlarla nasıl baş edebiliriz onun için bir şeyler vardır, kendi hayatımız kolaylaşır. :)
YanıtlaSilÇok sinirli insana açıklama yapmak,iletişime devam etmek sorunun büyümesine neden olur.Böyle durumlarda ara vermek,kişinin sakinleşmesini beklemek gerek.Kesinlikle iletişime devam etmeyin.Bunu uygun bir dille anlatın.Daha sonra sorunu konuşacağınızı,onu baştan savmadığınızı belirtin.Umarım faydalı olabilmişimdir :)
SilTabii ki yardımcı oldunuz. Çok teşekkür ederim :) Sevgiler
SilSevindim :)
Silaman aman sinirli insanların yanında hiç duramam aman aman :)
YanıtlaSilDurmamak en iyisi :)
SilÖnemli bir paylaşım, kaleminize sağlık.
YanıtlaSilDilerim faydalı olur :)
SilÇevrelerine de kendilerine de zarar veriyorlar... Çevremizdeki böyle kişilerin bir an önce düzelmesi dileğiyle. Kaleminize sağlık :)
YanıtlaSilPatlamaya hazır bir bombayla yaşamak tabi ki de zor olsa gerek.Teşekkürler...
SilHele de trafikteki sinirliler....
YanıtlaSilTrafikte insanların içindeki agresif kişi ortaya çıkıyor maalesef :(
SilHocam gerçekten şahane ve cok güzel bilgiler paylasiyorsunuz çok teşekkür ederim
YanıtlaSilSevindim böyle düşünmene :) Kpss sınavına girecektin sanırım.Sınavın nasıl geçti?
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilAileye yalan söylemek pek doğru değil sanki.Uygun bir dille anlatsaydın keşke.Neyse umarım atanırsın.Atanmazsan da abartma,mücadeleye devam :)
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilKolaylıklar diliyorum sana :)
SilAh ablacığım eski hallerim geldi gözümün önüne. Ama bu defa gülümseyerek hatırladım. 6 aylık bir ilaç tedavisi gördüm ve çok şükür kurtuldum. Sinirli olduğumu ve çevremdekileri üzdüğümü biliyordum. Ama kendime engel olamıyordum. Bu duruma da yine en çok ben üzülüyordum. Şimdi tek korkum oğlum. İki yaşında ve biraz sinirli gibi geliyor bana. Kızdığı zaman oyuncaklarını yerden yere vuruyor. Bu konuda bir uzmana danışmalı mıyım? Biraz tedirginim açıkçası, yeri gelmişken sormak istedim. Sevgiler ablacığım 😊
YanıtlaSilÇocuklar,aileyi taklit eder,genetik geçiş de önemli.2 yaşına kendi benliğini ispat etmeye çalışır çocuk.O yüzden ara ara böyle tepkiler normal ama yine de gözlemleyin.Bol bol sevgi ve şefkat gösterin olur mu? Öpüyorum :)
SilAnladım ablacığım. Çok teşekkür ederim önerin için. Dikkat edeceğim ❤️
YanıtlaSilSorun olursa tekrar konuşuruz.Sevgilerimle :)
SilKarikatürlerin çok güzel oluyor arkadaşım hatta gülmekten yazıya odaklanamıyorum bazen.Eline, yüreğine sağlık.
YanıtlaSilSağolasın canım benim :)
SilAhahahaha, karikatürlere koptum yine:)))Hele tavukla civcivli karikatür ay hep üzüldüm, hem 'oh olsun' dedim yahu ama hastalanınca ben de tavuk suyu çorba içmiştim:( bu durum çok zor yaa:( hem et yemek zorunda olmak en azından bazen, hem hayvanları çok sevmek yani:(
YanıtlaSilBu arada malum şahıs çok sinirli ya, okusun yazını, ha ben de bazen çok sinirleniyorum ama hep o malum ünlü siyasi şahıs yüzünden ay isim yazmadım anlayan anlasın yerin dibine batasıca kımıl zararlısı bak şimdi sinirlendim yine:))))
Hayvanlar sevilmez mi :) Sinirlenme ya lütfennnnnn :)
SilBrr okurken bile ürperdim. Ben de kendimi sinirli sanirdim 😂😂😂. Benimki zararsizmis.
YanıtlaSilAzıcık sinirlilik motivasyon için gereklidir.Fazlası zarar :)
SilHer şeye sinirlenince hayatın tadı tuzu kalmaz ki! Zehir olur gider. Hem kendine zarar hem çevreye. Aklıma Taş Fırın erkeği Tamer Karadağlı geldi. O da her daim sinirliydi. Ailesi bir şey olduğunda babalarına söyleyemez hep gizleme yoluna giderlerdi. Sonra bu devamlı sinirlilik halini şekere bağlamışlardı...
YanıtlaSilŞeker,oto çöpe sinirlenecek kadar kadar etki yapmaz.Dizi olduğu için biraz abartmışlardı :)
SilAşırı titiz olma durumu sinir yapıyor. Ama genellike genetik bir durum soya çekimin de etkisi var... Ama insan kendini eğitebilir. Eksik yanlarını görebilir... Bahanelerin de ardına sığınmamakmlazım
YanıtlaSilSoruna değil de çözüme odaklanmak gerek.Eksikliğe odaklanırsan büyültürsün giderek :(
SilSorunu bilmeden çözümü bulamayız ki! Galiba sorunlarımızdan kaçıyoruz. Yaşam bir bütündür, yaşamı bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Soruna da odaklanmak gerekli ki bazen sorunlar bütünün bir parasıdır ya da bakış açısıdır. Ben her zaman insanların sorunlarını yabancı bir gözle izlemelerini isterim özellikle sinirli hallerini videoya çeksin ve izlesinler... Teşhis olmadan tedavi olmaz ki bazen ortada sorun bile yoktur aslında insanın yaşama bakış açısındadır sorun.
SilSoruna odaklanmaktan kastım o değil.Sorunun düşünüp düşünüp ah tüh vah etmek,mızırdanmak sorunu çözmez.Tabi ki tespit edip çözmek gerek ama biz de tespitten ziyade ağlanmaya gidiyor durum :) Kastım oydu :)
SilSinirli insanların dünyasına hiç bu kadar yakından bakmamistim. Ayrıntılı ve kaliteli bir içerik olmuş :)
YanıtlaSilÜstün körü geçmek istemedim.Aslında çok uzun tutmamaya çalışıyorum yazıları ama bazen uzun olabiliyor.Teşekkürler :)
SilKarikatürler muhteşem canım hala gülüyorum.
YanıtlaSilŞükür çevremde böyle birileri yok , şahsi olarak herkese ters gelebilecek şeylere sinirlendiğimiz olmuyor değil. işi abartan varsa da uzak dursunlar:))
çoğumuzun ortak noktası olan ülkemiz gündemi dışında kayda değer şeyler değil kızdım dediklerimiz.
Eline sağlık.
Çevrede o kadar negatif unsur var ki doğal olarak da sinirleniyoruz ama kendimizi negatiflerden korumalıyız :)
Sil