Masalın Faydaları



Gündem Özel Programı'nın sıkı takipçisi oldum artık.Geçen gün Yalan konusu üzerine konuşuldu.Deniz Bayramoğlu'da bir masalcı çağırmıştı.Evet evet mesleği masal anlatıcılığı olan biri.Sonra düşündüm.Gerçekten çocukluğumda masal dinlemeyi çok severdim.Başkent olmasına rağmen Ankara'da sık sık elektrikler kesilir,sonra da babam bizi etrafına toplar,bizlere masallar anlatırdı.Defalarca dinlemiş olmamıza rağmen her seferinde ilk kez dinliyormuş gibi heyecanla dinlerdik.Masal kahramanıyla kendimizi özdeşleştirir,kendimizi başka başka diyarlarda hissederdik.


İlk kez Gündem Özel programında gördüğüm bu kadının adı Judith Malika Liberman.Masal anlatıcılığıyla ilgili Paris Konservatuarı’nda Giles Bizouernes yönetiminde profesyonel masal anlatıcılığı eğitimi almış.Onun deyimiyle rüzgar onu bizim ülkemize sürüklemiş ve masal anlatmaya devam etmiş.İstanbul'da bu konuda etkinlikler düzenliyor.Bir de kitabı olduğunu öğrendim yaptığım araştırmada.Kitabının adı Masal Terapi.Kitabı masanızın üzerine koyup her gün rastgele bir sayfayı açarak o sayfadaki masalı okumanızı tavsiye ediyor.
Yıllar oldu masal dinlemeyeli ve masal anlatmayalı.İnsan,tek yaşayınca ve çocuğu olmayınca unutuyor bazı şeyleri.Kitabı alıp o güzel masalları okumayı düşünüyorum.


Masalların hem çocuklar hem de yetişkinler için birçok faydası vardır.Bu faydalardan bazıları ise şunlar;

-Hayal gücünü geliştirir.
-Soru sormaya ve yaratıcı düşünmeye teşvik eder.
-Yetişkinler,çocukların penceresinden de dünyayı göröeyi öğrenir.
-Farklı konulara ilgi artar.
-Problem çözme yeteneği gelişir.
-Birçok olumlu değer,(dürüstlük,iyilik gibi)masallar sayesinde çocuklara öğretilebilir.
-Kelime dağarcığını arttırır.
-Dikkat probleminin çözümünde yardımcıdır.
Son olarak Cemal Süreyya'nın meşhur sözüyle bitirmek istiyorum.
Masal dinlememiş çocuklar,büyüdüklerinde kedi resmini bile cetvelle çizerler.
Masalın Faydaları Masalın Faydaları Reviewed by Yurdagül Çelik on Ekim 11, 2017 Rating: 5

52 yorum:

  1. Terapi ve öğretme metodu olarak kullanılmasının bir nedeni de insanı empatiye yönlendirmesi olabilir mi? Ben de yakın zamanda storymapping adında bir metodu duydum, hikaye ile öğretme gibi bir yöntem. Anne babamızdan en güzel nasihatleri araya sıkıştırılmış hikaye ya da masallardan öğrenmişizdir. Ben kızlarıma kendi uydurduğum çok masal anlattım uyku öncesi, işe yarıyor.. Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Empati yapmaları sağlamak ve masallar aracılığıyla kişilerde değer kavramı gibi kavramların gelişmesini sağlamak.Mesela yalancıların sonunun hüsran olduğunun anlatıldığı bir masalla yalan söyleme alışkanlığının kötü bir alışkanlık olduğunun öğretilmesi gibi.Masal uydurmaya devam öyleyse :) Sevgilerimle :)

      Sil
  2. Anneannemiz anlatırdı bize de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de dedem ve babam çok anlatırdı.Bizde erkekler bu konuda daha iyiydi :))

      Sil
  3. masal anlatsın birileri bize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman çok beklemen gerekebilir.Sen öğren ve anlat bence :))

      Sil
  4. Babaannem anlatırdı bana, ne keyifti dinlemek. Geçen senelerde çocukların aldığı bir kitapta bulmuştum onun masallarını. Billur Köşk Masalları. Gerçi kimisinin sonu benimkinden farklıydı ama hazine bulmuş gibi olmuştum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ara ben de masal kitapları okumak istiyorum :)) Masal sadece çocuklar için değil aslında.

      Sil
  5. Cemal Süreya son noktayı ne güzel koymuş:) siz de yine çok güzel bir konuya değinmişsiniz...siz tatildeyken otomatik yayınlanan bu paylaşım bizi mutlu etti:))iyi tatiller bu arada:) bahsettiğiniz kitap çok ilgimi çekti,bilgilendirme için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatilden bugün döndüm :) Geç oldu yorumları cevaplamak ama kusuruma bakmayın.Ben,teşekkür ederim :)) Sevgilerimle :))

      Sil
  6. Masallar ve çocuk kitapları bana her zaman iyi gelmiştir. Cemal Süreya'nın bu sözünü bilmiyordum, bayıldım :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sözü vurucu bitirmek için paylaştım :) Cemal Süreyya'da sanırım masal seviyordu :)Sevgiler benden :)

      Sil
  7. Masalların faydası çok fazla malum. Gençler ve çocuklarda masalın eksikliği hissediliyor bence.
    Libermanı da ayrıca takibe alacağım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel masal anlatıyor.Eskiden ben de baya anlatırdım yeğenlere :) Yeniden küçük çocuk bulup masal anlatmam lazım :)

      Sil
  8. Masalları o kadar severim ki, bana kitap okuma alışkanlığı ve sevgisini ilk masallar ve çizgi romanlar kazandırdı. Külkedisi Sindrella, 12 Prenses, Küçük Deniz Kızı, Samanı Altın Yapan Kız, Altın Yapan Kral, Kibritçi Kız hepsini hala çok severim. Üçüncü karikatüre koptum:))))
    Sevgiler Yurdagül'cüğüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel masallar hepsi de :)) Ben de seviyorum masalları :)) Öpüyorum kocaman :))

      Sil
  9. O programa başlı başına bir yazı ayrmayı düşünürken bir baktım programdan bahsediyorsunuz :) Çok hoş bir tesadüf oldu .. Televizyona, internete ve durduramadığımız telefon bağımlılıklarına rağmen çocuklar masal dinlediklerinde bizim zamanımızdaki gibi oluyor. Hala aynı merak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben izliyorum Gündem Özel programlarını düzenli olarak.Hatta çoğu zaman da notlar alıyorum.Masalcının katıldığı bu program da çok dikkatimi çekmişti.Sizinle de hoş bir tesadüf olmuş gerçekten :)

      Sil
  10. Excellent post (as always)!Thank you very much :)

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar zevkle okudum Yurdagül'üm. Ben de masal dinleyenlerdenim. Aman ne kadar heyecanlanırdım... Genellikle annem, çok kardeş olduğumuz için meşgul ya da yorgun olurdu, bize ablam anlatırdı. Sonradan sıkılır "işte bu kadar" derdi, sızlanırdık.
    Ben torunuma her gece anlatırdım, hatta ben uykuya geçerken hâlâ anlatırmışım. Derdi ki anane(öyle söyleyebiliyordu) sen saçmalarken daha güzel şeyler anlatıyorsun :) Masalla onu hiç uyutamadım, zira doymuyordu dinlemeye.Doğaçlama anlatmak zorunda kalırdım sonra. Faydalı olduğunu zaten tahmin etmek güç değil..Bugünkü çocuklar belki bu güzellikten mahrumlar ama anlatılmalı bence. İkinci karikatür fevkaladeydi. Çok güldük kızımla :)

    Daha gezidesin. Sana güzel günler diliyor, gözlerinden sevgiyle öpüyorum kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde kadınlar hiç masal anlatmazdı.Babam ve dedem çok iyi anlatırdı.Aralara da maniler şarkılar sıkıştırırlardı.Sık sık Ankara'da elektirik kesintisi olur ve babam bizi başına toplar masal anlatırdı.Defalarca dinlememize rağmen her anlatışında ilgiyle dinlerdik :)
      Geziden ödndüm :) Sizleri de özledim.Şu an valizi boşaltıp,çamaşır makinesini çalıştırdım ve yorumlara cevap yazıyorum :) Uygun zamanda da bloglarınıza uğrayacağım hemen :) Bakalım ben yokken neler neler oldu?

      Sil
    2. Canım, hele bir dinlen, gelirsin. Varlığından haberdar olmak çok güzel ve güven veriyor. İyi ki varsın... İşlerinde kolaylıklar dilerim. Çok öptüm seni :)

      Sil
    3. Teşekkürler ablacığım :)) Ben de öpüyorum seni kocaman :))

      Sil
  12. Çok doğru tespitler ,karikatürler de şahane.
    Tatil bitiyor az kaldı:))

    YanıtlaSil
  13. Harika bir yazı olmuş masal aşığı biri olarak çok keyifle ve severek okudum, emeğine sağlık! ^_^ Vay be, demek ki masal anlatmanın da eğitimi varmış! :) Masalların gerçekten birçok faydası var ve bunu hatırlatman harika. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür anlatıcıların sayısı giderek artıyor.İstanbul başta olmak üzere İzmir'de de masal anlatıcıları var.Büyük şehirlerde var anlatıcılar.Sevgilerimle :))

      Sil
  14. Bizim kiz hic dinlemiyor ya cok cabuk sklıyor ayni anası gibi :) büyüyünce okurum artk :) ellerine saglk canmcimm

    YanıtlaSil
  15. Ben hep okur ve anlatirim çocuklara. Masal dinlemeyi bilmek sonradan kitap okuma aliskanligi kazanmaya da yardimci oluyor.

    YanıtlaSil
  16. bugün mü döndüüün :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya sabaha karşı döndük.Arkadaşım bende kaldı.Akşam üzeri onu uğurlayıp,blog ziyaretlerine anca başladım :)

      Sil
  17. Bende çok masal okurdum gerçekten masal okumanın çok faydası var bunu yazınızla daha da anlamış oldum, bu güzel yazı için teşekkür ederim. Galiba masalın bana en büyük etkisi hayal gücümü etkilemiş olması. Cemal Süreyya'nın sözü de çok güzelmiş. Mutlu günler dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Masal,gerçekten sadece çocuklar için değil,büyükler için de önemli.Mutlu günler Atakan :))

      Sil
  18. ooo döndüün geziyon bloglarııı hoşgeldiin :)

    YanıtlaSil
  19. Hoşgeldin canım.Tatille ilgili yazılarınıda bekliyorum :)
    Masalları bende çok severim Küçükken az dinlememişimdir.Şimdide oğluma okuyorum :))
    Güzel bir yazı olmuş ve karikatürlere bayıldım.
    Sevgiler 😍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu posttaki son yorumlara cevap yazmayı unutmuşum :( Yeni fark ettim kusuruma bakmayın :( Tatille ilgili ilk bölümü yayınladım :) Sevgilerimle :)

      Sil
  20. Kesinlikle öyle, masallar zihni ve hayal gücünü geliştiren önemli bir unsur. Teşekkürler faydalı bilgiler için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim okuduğun için Mücahit :)

      Sil
  21. Yaşasın masallar, çizgi filmler, ve hayalleri besleyen her şeyy ;))
    Hoşgeldin canim ;) Gündem Özel'e göz atıcam.Masal anlatıcısı olmayı çok isterdim ben de;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş bulduk canım :) Ben de biraz masal öğrenip,ezberleyim diyorum :)

      Sil
  22. Hala masal dinlemeyi çok seviyorum.Elektrikler kesildiğinde annemin sesinden masal dinlemeyi ne çok özledim.Çocuklarım da uyumadan önce mutlaka masal ister benden. Bazen ben anlatıyorum ama çoğunlukla telefondan dinletiyorum.Her zaman anlatacak enerjiyi bulamıyorum :( Ama benden dinlemeyi daha çok sevdiklerini biliyorum. Tıpkı bugün benim özlediğim gibi, onlarda annelerinin sesinden masal dinlemeyi özleyecekler, bunu da biliyorum. Nerelere gittim :) Çok güzel konu... Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de anlatmayı da dinlemeyi de çok severim.Balkanlara gittim canım benim :) Sevgiler :)

      Sil
  23. Ben de Nil Karaibrahimgil'in bir röportajında denk gelmiştim Liberman'a, merak ettim kitabı alacağım ben de bir ara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende henüz almadım ama alacağım masal kitabını :)

      Sil
  24. Büyüdüm. Hala çocukluğumda dinlediğim masalları hatırladıkça yüzümde bir tebessüm oluşur.

    YanıtlaSil
  25. Very nice topic you have chosen, I must say. Those days are always amazing when we used to listen the stories gathering other children by our grandmother and sometimes momy. But now a days we have become robots as we use too much devices. Our hearts are Feelingless, mind depends on the readymade calculation and the soul has frozen and struck. You see, we don't care nor we bother for our relatives and parents. Those days are gone forever when children used to play on the ground and used to listen stories. They hold devices, mobiles etc. Sad!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar

    1. Thank you very much for this long and valuable comment :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.