Balkanlar Turu(4.Bölüm)


Turumuzun 5.gününde oteldeki sabah kahvaltının ardından Budva'yı gördük ve Kotor'a geçtik.Kotor'da surları, Doche, Un, Tripun meydanlarını, Saat Kulesi’ni, Karampana’yı gördük.
Kotor,Mostar

Kotor'un tümümün gösterildiği bu fotoğraf,sanırım size orası hakkında bir fikir verir.
Daha sonra  Karadağ'dan Hırvatistan'a geçip Dubrovnik'e ulaştık. Burada surları, Onofrio Çeşmeleri’ni, Stradun Caddesi’ni, Saat Kulesi’ni, Dük Sarayı’nı, Gundulic Anıtı’nı, Dubrovnik Merdivenleri’ni, Sv. Vlah ve Sv.Ignatius Kiliseleri’ni gördük.
Bu bölgeleri gezerken verilen serbest zamanlarda triliçe tatlısı yedik.Balkan ülkelerinde bu tatlı meşhur.Ben,pek tatlı seven biri olmadığım için Türkiye'de triliçeyi hiç tatmamıştım.İlk kez Balkan ülkelerinde tattım.Sütlü ve hafif bir tatlı.Üstündeki karamelini sıyırdığımda tam benlik oldu :)
Triliçe

Genelde herkes biliyordur bu tatlıyı ama ben yine de resmini koyarak göstereyim istedim :)
Günlük gezimizi tamamladıktan sonra Mostar'a yakın olan bir otelde gece konaklamamızı yaptık.Sabahları otellerden genel olarak 08.00 sularında çıkıyorduk.Programın yetişmesi için otele gider gitmez duşumuzu alıyor,valizimi düzenleyip yatıyorduk.Sabah erkenden kahvaltıya inmemize rağmen Zeycan'la hiç bir zaman birinci olamadık :) Turdaki diğer arkadaşlar hep bizden daha hızlıydı bu konuda :)
Mostar'da Eğri köprüyü, Mostar Köprüsü’nü, Koski Mehmet Paşa Camii’ni, Eski Kuyumcular Çarşısı’nı (Bugünkü Turistik Çarşı) gördük.
Mostar Köprüsü

Mostar Köprüsü üzerinde ben de herkesin çektirdiği fotoğrafı çektirdim tabi ki :)
Mostar Köprüsü'nün tarihi de şöyle;
1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü o kadar beğeni toplamıştı ki, çevresindeki bölge de aynı isimle anılmaya başlandı. O zamanlar Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları arasında olan Hersek Bölgesi’nin ana kenti de bu tarihten sonra Mostar Bölgesi oldu. Oldukça ustaca bir teknik kullanılarak inşa edilen köprü, her açıdan Mimar Sinan’ın eğitiminden geçen bir elin eseri olduğunu belli ediyordu. İslam mimarisinin en dikkat çekici yapılarından biri olan ve Boşnakça “Stari Most” olarak isimlendirilen köprü, nehrin iki farklı yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimleri birbirine bağlayarak yüz yıllarca Balkanlar’ın en önemli figürleri arasında yerini sağlamlaştırdı.
Tam 427 yıl boyunca ayakta duran Mostar Köprüsü’nün aldığı en büyük darbe ise 9 Kasım 1993’te Bosna-Hersek Savaşı sırasında oldu. Tanktan köprüye yapılan ateşlemeler sadece ihtişamlı bir tarihi yapıya zarar vermiyor, aynı zamanda Bosna-Hersek’in çok uluslu yapısını da yerle bir ediyordu. Balkan topraklarının kardeşlik simgesi yavaş yavaş Neretva Nehri’nin sularına gömülürken, arka manzarada savaşın yıkıcı darbeleri hala devam ediyordu.
 1997 yılına gelindiğinde UNESCO ve Dünya Bankası’nın öncülüğünde köprü yeniden inşa edilmeye başlandı. Mimar Sinan’ın usta öğrencileri kalmamıştı artık ancak arkalarında bıraktıkları izleri takip ederek onların yolundan yürümek mümkündü. Böylece köprünün ilk yapıldığı zamanlardaki taşları bulmak amacıyla artık kapanmış olan taş ocağı yeniden açıldı ve aslına uygun taşlarla yeniden inşa edilmeye başlandı. 2004 yılında, ulusları birleştirmesiyle nam salmış Mostar Köprüsü yeniden inşa edilmiş ve kardeşliğin yıkılamayacağı tekrardan gösterilmişti.(supergezginler.com)
Serbest zamanda ise kızlarla bol bol yer keşfedip,tırmandık :)
Karadağ

Orada çektiğim fotoğraflarla da bugünlük bu bölümü de bitiriyorum.Fotoğraflar her şey karışmış :( Kaç saattir uğraşıyorum bu yazıyla :) Sevgiyle kalın :)
Hırvatistan


Karadağ


Mostar


Karadağ


Mostar


Mostar


Balkanlar

Balkanlar Turu(4.Bölüm) Balkanlar Turu(4.Bölüm) Reviewed by Yurdagül Çelik on Ekim 24, 2017 Rating: 5

55 yorum:

  1. Kotor'a bayılım, çok iç açıcı görünüyor :) Orada insan nasıl huzurla dolar, çok teşekkürler gezmiş kadar olduk :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya güzel yerler :) Son iki bölüm daha yazıp bitireceğim bu turu :) Amacım zaten gitmeyenlere azıcık olsa da bir perspektif katmak :) Teşekkürler Mücahit :)

      Sil
  2. Kotor harika görünüyor:) köprüye verilen önem de ne kadar güzel ancak geçmişteki o kara günler keşke yaşanmasaydı. Hem böyle güzel değerler hem de insanlık zarar görmeseydi...
    Geziniz güzel fotoğraflar ve anlatiminizla keyifli oluyor:) sevgiler 💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu köprüde ayrıca her yılın belli döneminde insanlar buluşuyor ve köprüden atlıyor :) Beğenmeniz benim için öyle önemli ki :) inanın böyle geri dönüşler aldıkça çok mutlu oluyorum :)

      Sil
  3. Kotor, Mostar köprüsü çok güzelmiş, triliçeyi çok seviyorum geçen yaz mıydı, ondan önce mi şu an unuttum ama yapıp yapıp durdum, yapması kolay da değil Dr. Oetker'in hazır triliçesini ancak yapıyordum:)))sonra geçti neyse.:)))Bıktım:)Çok teşekkürler canım, çok güzel bir yazı dizisi oldu bu Balkan turu. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de de yeyip karşılaştırma yapmam lazım.Ben de bir dönem bir şeye takar ve onu yer ve bıkarım :)Ablam mercimek çorbası iyi olur kış için demişti,bir kış mercimek çorbası yedim :) Sonra bıktım tabi ki :) Son 2 bölüm kaldı ablacığım :) Teşekkürler :)

      Sil
  4. Kontör,triliçe,Mostar..
    O köprü o doğa o topraklar ah bi ağızları olsa da konussalar.
    Çok kıymetli çok derin acılar yaşayan yerlerden geçmişsiniz Yurdagül hanım..fotolar da nefis..
    Oralara kadar gitmişken Batı Trakya'ya şehrim İskeçe yede ugrasaydiniz keşke oralarda Osmanlı'nın izleri Türkler ve muazzam yerler var.
    Triliçe yok😘

    Keyifliydi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten ne kadar güzel olsa da doğa o acıyı hissedebiliyorsunuz :( Tur programı doğrultusunda hareket ettiğimiz için program dışına çıkmadık.Selam olsun sizin şehrinize de :) Sevgilerimle :)

      Sil
    2. Elbette çıkamazsınız zaten orası Balkanlar değil ama çok Türkçe tarihi eserler var.
      Belki bir gün,kimbilir😉
      Sevgiler benden.

      Sil
    3. İnşallah bir gün oraları da görebilirim :) Dediğiniz gibi çok fazla Türklere ait doku var oralarda :) Sevgilerimle :)

      Sil
  5. Kotor gerçekten çok güzelmiş, oranın manzarası müthiş gözüküyor.
    Mostar Köprüsü hakkındaki bilgi için teşekkür ederim :) Ben triliçeye bayılırım ama kilolardan dolayı yasakladım . Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gençler seviyor tatlıyı :) Dikkat et tabi Atakan :)

      Sil
  6. Mostar köprüsünü miniaturkte görmüştüm. O daha güzel görünüyordu. Herhalde sonradan tekrar yapmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tekrar restore edilmiş.Körü 20 yıl önce yıkılınca 2004 yılında yeniden inşa edilmiş.Bu bilgiyi de eklemiş olayım :) Teşekkürler :)

      Sil
  7. Mostar Köprüsü'nün hikayesini okurken çok etkilendim. Bir gün benimde, arka fonda Mostar Köprüsü olan bir fotoğrafım olsun çok istiyorum. Tarihe ve doğaya saygım çok fazla ve bunlara zarar verilmesi beni çok etkiliyor.Taş ocağının yeniden açılıp, aynı taşlar kullanılarak yeniden yapılması ne kadar güzel.Ama kardeşliğin simgesi olan o köprünün insanın hırsı ve nefreti karşısında bu şekilde zarar görmüş olması da bir o kadar trajik... Emeğinize sağlık... Valla çok özeniyorum size, ne güzel geziyorsunuz:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah bir gün siz de gider ve bizlere de izlenimlerini aktarırsınız.Ben de bu dileği sizin için tüm kalbimle diledim :) Sevgilerimle :)

      Sil
  8. Trileçenin karameli sıyrılır mı kuzum en bal yeri orasi kalbi resmen kalbi :)

    Giyimini begeniyorum. Güzel cikmissiniz. Yanindaki kahve ceketli amcayida pek bi sevdim kanim kaynadi haha 😁

    YanıtlaSil
  9. Tur sahibi,Mithat bey o :) Bana karamel ve çikolata gibi şeyler biraz ağır geliyor yaaaa :) Daha hafif olmalı yediğim tatlı :) Teşekkürler Özlem :)

    YanıtlaSil
  10. harikasın canım her zamanki gibi :)

    YanıtlaSil
  11. Kotor'un fotoğrafını çok sevdim. Çok güzel görünüyor. Triliçe'yi Balkanlar'da yemek isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Türkiye'de yeyip karşılaştırma yapsam iyi olacak :) İnşallah sen de gidersin bir gün :)

      Sil
  12. Medeniyette bıraktığımız izler hafife alınmayacak kadar etkileyici. Mimari alanda gösterdiğimiz başarılar dönemin eşsiz eserlerini günümüze dek taşıyorlar. Fotoğraflar da bunun ispatı. Paylaşım için teşekkürler, sevgilerimle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balkanlarda da çok fazla Türk mimarisi var.Bizden gibi bir çok yer :) Ben,teşekkür ederim düzenli takip edip destek verdiğiniz için :)

      Sil
  13. benim anladığım, tepe üzerine kurulan şehirler daha güzel oluyor ivit :)

    YanıtlaSil
  14. Çok güzel yerler sayende gitmis kadar olduk 😊

    YanıtlaSil
  15. Excellent post! Thank you very much :)

    YanıtlaSil
  16. Kıskanmadım ki:) (Pasaport başvurusuna gitti :)))))

    YanıtlaSil
  17. Sayende Balkanlara gitmek şart oldu :)
    Ne güzelliklerle dolu bir yermiş.
    Huzur dolu fotograflarada bayıldım.
    Helee o tatlı da ahh mis mis :))Buarada karamel banada ağır gelir:)Hiç yiyemem..
    Sevgiyle kal canım 😀💞💗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ülkemiz de çok güzel,orası da ayrı güzel :)
      Demek ki damak tadımız benziyor :) Teşekkürler canım benim :)

      Sil
  18. mostar köprüsü bombalanan köprü değil miydi? ne güzel yapmışlar..:) ne güzel hem geziyor hem eğleniyor hem de güzel güzel fotolar ve bilgiler paylaşıyorsunuz..tebrik ederim..elinize sağlık.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,trajik bir köprü :( Sizler için de bir perspektif olsun diye yazıyorum.Gezi yazıları konusunda profesyonel değilim aslında :) Teşekkürler Ertuğrul :)

      Sil
  19. Ooo ablacım köprü sağa taş orman çeşme bırakmamış fethetmişsin oraları resmen insanı gitmek için iştahı geliyor resmen. Trileçe yi bende hala tatmadım ama hafif bir tatlıysa bir gün denerim. İlk fotoğrafa bayıldım su masmavi görünüyor üzerinde de yemyeşil ağaçlar tam bir doğa harikası imiş bu Kotor. Çok güzel fotoğraflar ve köprünün tarihçesine değinmen çok güzel. Bu turda çok güzeldi senin adına gerçekten sevindim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oğlak burcu olduğum için tırmanmayı seviyorum biraz :) Sen de fark ettin :) İnşallah ilerleyen süreçte sen de oraları görürsün canım benim :) Öpüyorum seni :)

      Sil
  20. Ah bu gezi hayallerimi süslüyor. :) Ne iyi ettiniz de paylaştınız. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayyyy inşallah sen de görürsün oraları :) Teşekkür ederim ben de okuduğunuz için :) Sevgilerimle :)

      Sil
  21. Bugünkü turumuzu da tamamlamış olduk. Çok zevkli bir seyirdi. Baksana Yurdagül, tarihi eserlere ne kadar saygı duyuyorlar demek ki. Bizde yıkımı düşünülenler dilerim gerçekleşmez. Allah yönetenlerin de kadir kıymet bilenlerini nasip etsin.
    Emeklerine sağlık. Sen tam bir sporcu duruşuna sahipsin güzel kızım. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bizim ülkede olsa her şey talan edilir.Çok önemsiyorlar tarihi eserleri.Hatta kurşun izleri bile duruyor binalarda.Özellikle kapatmıyorlar o delikleri.Biz de olsa hemen kamufle ediliyor,yok sayılır.
      Çok teşekkür ederim ablacığım :) Sevgilerimle :)

      Sil
  22. Taş ocağı açtırılmış ha, bizde olsa beton döküp doldurulurdu köprü...

    Elbisene bayıldım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz de olsa aynen dediğin gibi olurdu :)
      Seviyorum elbise giymeyi :) Teşekkürler :)

      Sil
  23. Ne güzel yerler umarım bir gün gezme fırsatım olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah diyelim de olsun :)) Teşekkürler :)

      Sil
  24. Ah be Yurdagül. O triliçenin üstündeki karamel sıyırılır mı hiç? :) Şaka bir yana ben de hiç triliçe tatlısı yemedim ama yiyecek olsam üstündeki karamelden başlardım her halde. Bu bölüme Kotor damgasını vurmuş. Bayıldım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ağır tatlı pek yiyemiyorum ya Neslihancığım :) Ben,acı tarzı yiyecekleri daha çok severim.Yaş pasta filan çok ağır benim için :)
      Kotor süper bir yer gerçekten :)

      Sil
  25. İlk fotoğraf orada yaşayan insanların bir zamanlar çektiği derin acıların yüreklerinde açtığı yaraları gösteriyor sanki, Allah hiç bir millete yaşatmasın. Kotor, Mostar coğrafyası ne kadar güzel, her yeri böyle mi bilmiyorum ama yeşil, sakin insanı çeken yerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Coğrafyası gerçekten güzel.Fakat nereye gidersem gideyim bizim ülkemiz bana cennet gibi geliyor :)

      Sil
  26. Son yazıyı okuyup aklım ilk fotoğrafta kalınca sonra okuduğum bu yazıya da fotoğrafın yorumu karıştı. Umarım çok karışık olmadı:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yo yo hiç sorun değil :) Keyfinizce yapın yorumları :) Ben,güzel oldu yorumlarınız :)

      Sil
  27. O köprü beni her gördüğüm de etkiliyor. şahane kareler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilenmemek mümkün değil.Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  28. Geziler de fotoğrafları günü gününe düzenlemek çok iyi oluyor.Gün gün şehir şehir dosyalıyorum ben.Günün yorgunluğu üzerine zor oluyor ama sonrasında çok rahat, hiç karışmıyor.
    Mostar çarşısın da harika hediyelikler vardı.Özel tasarım bakır,taşlı bir yüzük almıştim çok severek kullanıyorum.Birde biz köprüden atlayan bir gence denk gelmistik.Gençler sevdikleri kıza bu şekilde evlilik teklifi yapıyor demişler di ama o tabiki turistik bir gosteriydi

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.