Cinsellikle İlgili Söyleşi(1.Bölüm)

cinsellik

Geçen hafta Doç.Dr.Cebrail Hocamızın cinsellikteki yanlış mitleri(inançlar)anlattığı bir söyleşisi vardı.Uzun süredir etkinliklerine katılamadığım hocamın bu etkinliğine katılmak istedim.3 kişilik rezervasyon yaptırdım ama arkadaşım Gözde gelemediği için ablamla birlikte katıldık söyleşiye.
Cebrail Hocamı,2 yıl önce Mersin'de yapılan PDR Kongresi'den tanıyorum.O kongrede yine bir söyleşisine katılmış ve etkilenmiştim.O günden sonra da hep sosyal medyada takip ettim zaten :)Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde Hocamız.Cinsellik üzerine verdiği önemli eğitimler var.Popüler kültürün çok revaçta olduğu bu sistemde,yıllarını işine adamış biri olarak mütevazı şekilde bizlere rehberlik yapmaya devam ediyor.Hiç bir alt yapısı olmayan popüler insanlar,yüksek paralar kazanırken hocamız,bu etkinliğini de ücretsiz yapmıştı.
Cebrail Kısa,Cinsellik


Etkinlik,Ankara Kavaklıdere'de saat 18.30'da başladı.Yaklaşık 30 kişiydik.Can kulağıyla hocamızı dinledik ve ara ara biz de düşündüklerimizi söyleyip,sorularımızı sorduk.Şimdi gelelim söyleşiye;
-İlk önce kendi bedeninizi keşfedin.Ergenlikte kendinizi keşfedip,çıplaklığınızla barış ilan edin,kendinizi olduğunuz halinizle kabul edip,cinsel hassasiyetlerinizi bilin.
-Cinselliği,haftada ortalama 2-3 kez yaşamak normal kabul edilir ama kişilerin arasındaki duygu bağı doğrultusunda bu sıklık azalabilir ya da artabilir.Evliliğin ilk yıllarında duygu bağı ve yoğunluğu daha çok olduğu için cinsellik artmaktadır.
-Toplum olarak,cinsel sorunlarımızı ifade edecek kelimeleri bulamadığımız için çözümü de bulmakta zorlanıyoruz :(Kelimeleri olmayan insanlar,sorunlarına çözüm de bulamazlar.
-Cinselliğin içinde dokunma,konuşma,şefkat gibi şeyleri es geçmemek gereklidir.
-Erkek tek şekilde orgazm olurken kadın üç şekilde orgazma ulaşır.(Hoca ayrıntılarını anlattı ama ben burada yazmakta ve kelimelere dökmekte zorlandım.)
-Herkes kendi orgazmından sorumludur.Karşı tarafa suçu atmak,sorumluluk almamaktır.(Daha çok erkeklerin baş vurduğu savunma mekanizması)

-Cinsellikte,erkeklerde performans anksiyetesi düzeyi kadınlara göre yüksektir.
-Seks yapılırken konuşulmaz inancı yanlış bir inançtır.Halbuki dünyada en iyi konuşmalar yemek yerken ve sevişirken yapılır :))
-Cinsel sorunlarımızı nasıl anlatacağımızı bilmeliyiz.Çocuklarımıza da cinsellikle ilgili sıkıntılarını konuşabilecek yakınlığı oluşturabilmeliyiz.


Hocamıza dair aldığım notlardan yazıyorum söyleşide geçenleri.Yazdıklarımın üzerinde biraz düşünülsün diye tek bölümde bitirmek istemedim.Yarın ikinci bölümde buluşmak üzere sağlıklı ve mutlu kalın...
Cinsellikle İlgili Söyleşi(1.Bölüm) Cinsellikle İlgili Söyleşi(1.Bölüm) Reviewed by Yurdagül Çelik on Eylül 09, 2021 Rating: 5

57 yorum:

  1. Önem verilmesi gereken bir konu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemli ama çoğu zaman yok sayıyoruz :(

      Sil
    2. hala ayıp konular olarak görüldüğünden :s

      Sil
    3. Ne yazık ki öyle :(( Ama gizli saklı her şeyi yapmak mübah :((

      Sil
  2. Maalesef toplumumuzda en derin sorunlardan ve içinde bir çok tabu barındıran bir konu ve aşılması için çaba gösterilmeye de değer bulunmayan bir mesele gibi duruyor sanki insanların önünde. On yıllarca öncesinden okuduğum bir yazıda, mimar bir bayan "Cinsel cahilliğimden dolayı yıkıldı evliliğim ve hayatım cehenneme döndü" diye söylediğini hatırladım yazınızı okuyunca. O yıllarda -1970 li yıllar- çok düşünmüştüm ne demek istediğini anlamak için ve neredeyse tek kaynaktı Haydar Dümen. Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimde çevremde statü sahibi insanların cinsellikle ilgili sorun yaşadıklarında bunu söyleyemediklerine defalarca şahit oldum :( Bizim ülke için (ne kadar okusak da) tabu olmaya devam ediyor cinsellik :(

      Sil
  3. Cool post! :)

    Beijinhos
    n. // www.fashionjacket.com.br

    YanıtlaSil
  4. Zor konular sen de söylemişsin zaten. İnsanlar konuşmaya utanıyorlar. Biz de ailece öyleydik. Çocukken nasıl dünyaya geldiğimi sorup sormadığımı hatırlamıyorum ama büyüyünce değil öyle şeyler konuşmak, gençken "orkid" almaya gitmek bile utandığım şeydi, neyse 40'ında menopoza girdim de kurtuldum:))))hala ailece film izlerken bir öpüşme sahnesi olsa sıkılıyorum düşün yatak sahnesi olsa odadan kaçacağım. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yorumuna yanıt yazmıştım ama şimdi ablamdan eve geldim yok olmuş yorumum :) Teknoloji bazen bize şaka yapıyor olsa gerek.
      Cinsellik,çekinilen,korkulan konuşulmayan bir şey olmamalı halbuki.Bir çok mutsuz evlilik bu yüzden...

      Sil
  5. Baş, mide, bacak, diş rahatsızlığı kadar normal bir şey cinsel rahatsızlıklar ancak bizim ülkemizde çok büyük bir sıkıntı halâ. Yıllar önce kendi evliliğimde de böyle bir sıkıntı yaşadıktan sonra, etrafımda ne kadar genç - yaşlı insan varsa herkesle paylaşmıştım. Önce yadırgandım ama sonra anladılar onlara neyi aktarmak istediğimi. Bir sıkışmışlık duygusu oluşuyor herkesde ne yazık ki. Ne cinselliği biliyoruz, ne de eğlenmeyi. Ve sonra gelsin ensest, gelsin tecavüz, sarkıntılık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizledikçe,korktukça yok saydıkça sağlıksız cinsellik yaşıyoruz.Gerçekten de ensest oranı yüksek ülkemizde :(

      Sil
    2. Aile içinde hiç bir bilgi edinmeden; babamın vefatından hemen sonra geçiş yaptığım evliliğimde benden on yaş büyük eşimin beni şoklara sokan hallerini gayet sakin karşıladım. Bana karşı anlayışlı olduğu için bu konuda tabularım olmadı hiç. İki seven insanın birlikte olması, her halleriyle birbirlerini yaşamaları kadar doğal bir şey olamaz. Sağlıklı insan; sağlıklı cinsel yaşamı olandır bence. Yine dürüstçe ve düşüncelerimi baskılamadan yazdım. Yararlı bir yayın olacağına eminim. Ecnebilerin çoktan aştıkları cinsellik, bizde bunun ayıp fakat en çarpıkça uygulanması demek sanki. Mutsuz evlilikler bilgi noksanlığından. eğitim olmadığı için bunca cinayetler, tacizler, tecavüzler yaşandı zaten. Cinsellik başlı başına incelenmesi ve insanların eğitimini görmeleri gereken bir konudur diye düşünüyorum. Teşekkürler kızıma. Sevgiyle kucaklıyorum seni.

      Sil
    3. O kadar eğitim almama rağmen,ben de yazıya dökerken biraz sansürlemek zorunda kalıyorum.Çünkü yanlış anlaşılma kaygısı ve korkusu oluyor ister istemez.Bugün bu yayını yaptıktan sonra takipten çıkan insanlar oldu.Maalesef çok garip bir durum :(

      Sil
    4. Takipten çıkmaları, sorunun ne kadar ciddi olduğunun göstergesidir bence. Ülkemizde düzgün bir cinsellik yaşamak yerine bunun yaşam içinde yoksayılması kadınlarımızın erkeklerini korumaya ve evine bağlı bir erkek olmasına yetmez. Erkeklerin nasıl yollara tevessül ettiklerini biliyoruz. Kaçmak değil en uygun dille konuşabilmek medeniyettir. Konuşmuyoruz demek sorun yok demek değildir. Hasıraltı edildikçe büyüyecek demektir.

      Sil
    5. Sorunlarla yüzleşmiyoruz ve kaçıyoruz.Ben,yarın ikinci bölümü tabi ki yayınlayacağım.Zaten uygun üslupla yazıyorum ama yine de rahatsızlık oluşuyorsa benim yapabileceğim bir şey yok.Kaçarak çözemeyiz ki :((

      Sil
  6. Çocukların hayat hikayesi "leylek getirdi" öyküsüyle başlar. Ergenlik çağında resimli hikayelerin okunmasıyla devam eder. Saklı- gizli arkadaşlardan duyduklarıyla sürdürülür.
    Soru sormak, konuşmak ah normal sayılabilse. Yasaklanan her şey daha çok merak uyandırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz,kendimizi bilmezken,cinselliği tanımazken çocuklarımıza nasıl yardım edebiliriz ki :( Sağlıklı cinselliği öğreten dersler olmalı bence okullarda.Tabi bunu da doğru anlatan öğretmenler.Sevgilerimle...

      Sil
    2. Eskilerde "Ev Ekonomisi derslerinde anlatılırdı. Rehber öğretmenler uygun biçimde bilgi paylaşabilirlerdi. Sağlıkçılar okullara gelirlerdi. Şimdi...?

      Pardon yorum işleyişinizde bir aksaklık mı var acaba? Yorumum elinize geçmedi diye düşünmeye başlamıştım. Yorum geliş saatlerini bir incelerseniz belli olacaktır.
      Sonra gelenler önce yayına girmiş.
      Sevgiler.

      Sil
    3. Benim okuduğum zamanlarda ev ekonomisi değil de iş ve teknik dersi görmüştük biz.Cinsellikle ilgili hiç bir öğretmenimizin konuştuğunu da hatırlamıyorum.Bizler de arkadaşlarımızdan ve çevreden öğrendik çoğu şeyi.Gerçi ilerleyen süreçte sağlıkçı olmanın avantajını yaşadık ve tabu şeklinde yaklaşmadık.
      Yorumlarla ilgili bir sorun oldu ve ben de anlayamadım.Bazen yazdığım cevaplar da kayboluyor ve tekrar yazıyorum görünce.Nedenini ben de anlayamadım :(

      Sil
  7. Great post.
    Thanks for following my blog. I'm already following your blog too.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    YanıtlaSil
  8. You have a fantastic blog. Love it.
    I am following you.
    http://fashionista2020.blogspot.in

    YanıtlaSil
  9. Wonderful post :) Kiss

    thebrunettetofu.blogspot.pt

    YanıtlaSil
  10. Cinsellik bizim ülkemizde çok büyük bir tabu ve eğitimle aşılması gerekiyor.. :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda gidecek çok yolumuz var diye düşünüyorum ben de.Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Bence insanlar birbirleriyle bile konuşmazken dokunmayı nasıl bilecekler? Yolun çok başında bir o kadar da ilginç çevresel ön yargılar içinde bir toplumuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuşmak ve ifade etmekte de çok eksiğiz :( Ön yargılarımızın kırılması dileğiyle...

      Sil
  12. Hoca ne kadar güzel şey yapmış ücretsiz faydalı bir kurs vererek saçma sapan kurslara bir dünya para alan gereksiz kişiler örnek alsın. Malesef tabular yüzünden batıl inanç dışına çıkamıyoruz bu ve bunun gibi konularda tabi şunuda asla yapmamak lazım sosyal medyada hamilelikleri ile ilgili her detay buna dahil değil bence hoş değil niye uzattım çünkü abla sen bir sonraki konuda belki bunada değinirsin sayende üç beş kişi bilgilenir diye 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim özellikle büyük şehirlerde bu tür etkinlikler baya oluyor.Fakat reklamı olan ve popüler kültüre hizmet edenler daha çok rağbet görüyor.Ben,elimden geldiğince katılmaya çalıyorum.İzinde olduğum için artık daha çok katılabileceğim böyle aktivitelere.Ben de ücretsiz öfke kontrolü seminerleri veriyordum ama insanlar dizi izlemeyi tercih ediyorlar maalesef :(

      Sil
    2. Belki daha az duyuluyordur etkinlik ben gelirdim vallahi bu aralar nedendir bilinmez pek kontrol edemiyorum öfkemi ilk defa oluyor bu hep sakin kalan ben artık farklıyım

      Sil
    3. Öfke kontrolüyle ilgili yazım vardı.Ona bir bak istersen :)Mutlaka öfkelenmene sebep olan öfkeni tetikleyen bir şey vardır.Onu bulmak gerek.

      Sil
  13. Neden bu ülkede cinsellikten korkulur hala anlamış değilim. Sonrasında sonuçları görüyoruz. Sohbet diyince aklıma bir olay geldi. Bazılarına göre ilişki sırasında konuşursak çocuk kekeme olurmuş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç duymamıştım o hurafeyi :( O da yanlış bir mit(inanç) :))

      Sil
  14. Toplum olarak bu tür konuların konuşulması, tartışılması her zaman ayıp olarak görülüyor ama bence kesinlikle ayıp değil hatta kişi bu konuda gerekirse doktorlardan bile destek almalıdır. Bir çok evliliğin bitiş nedeni cinsellik, örneğin bu konularda uzman olan ülkelere baktığımızda gerek tecavüz olayları gerekse boşanmalar çok daha az. Bu tür etkinlikler insanların daha iyi bilinçlenmesi açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum.
    Yazınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginçtir ayrıntılara girmediğim halde bu yazıdan sonra takipten çıkanlar oldu.Keşke sizin gibi gelişime açık insan sayımız artsa.Motive edici yorumunuz için ben teşekkür ediyorum :)

      Sil
  15. Gereksiz konusulmasi da anlamsiz ayip diye sorunlardan kaçmak da. Ülkemizde tabu kabul ediliyor ama bastirilan duygular tecavüz ve siddet olarak topluma geri dönüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşı tarafı suçlamak ve kaçmak en kolayı.Kendimizi tanımadan bilmeden nasıl sağlıklı bir cinsellik yaşayabiliriz ki? Ben,yayını yaparım,gerisine yapabileceğim bir şey yok..

      Sil
  16. Ciao, sono Rosy e ti ringrazio tantissimo per essere passata nel mio blog ed esserti unita ai miei lettori, sei stata gentilissima:)). Co piacere sono passata a trovarti e con altrettanto piacere mi sono unita ai tuoi lettori e ti seguo:)).
    Baci
    Rosy

    YanıtlaSil
  17. ha haaa orgazm bizim ülke pek bilmez bunu daaaa :)

    YanıtlaSil
  18. Lisede sağlık dersinde cinsellik konusunu işler gibi yaptığımızı hatırlıyorum. Tüm eğitim hayatım boyunca bu konuda aldığım sadece bu tek ders oldu. Şu an böyle bir ders var mı bilmiyorum ama bizim zamanımızdaki durum acınasıydı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genelde gençler cinselliği arkadaşlarından öğreniyormuş :(( Tabi yanlış bilgilenmeye çok açık bir durum :((

      Sil
  19. Maalesef ki ülkemizde bu konularda ki tabular halen yıkılmadı halbuki cinsellik deyince aklımıza farklı düşünceler geliyor halbuki bir çok hastalığa neden oluyor bilgilendirici yazın için çok teşekkür ederim sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben,teşekkür ederim :)) Ben de elimden geldiğince bildiklerimi ve öğrendiklerimi paylaşıyorum işte :))

      Sil
  20. Konuşulması yazılması gayet normal karşıladığım bir konu. Ben beğendim.

    YanıtlaSil
  21. Abuk subuk yerlerden bilgi edineceklerine böyle doğru kaynaktan doğru bilgilere ulaşmak her zaman yeğdir. eline kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu alanda uzman olan hocamın söyleşisinde konuşulanları yazdım.Gelemeyenlere de kaynak olmak ve bilgi vermek için.Çok teşekkür ederim...

      Sil
  22. Yazarken kendini sansürlemek zorunda hissetmen bile cinselliğin toplumumuzdaki tabulaşmış halini görmeye yetiyor aslında.Aynı endişeyi ben de yaşıyorum özellikle hikayelerde.İnsan yaşamının doğallığı olmasına rağmen bir baskı hissediyor insan; yanlış anlaşılma korkusu.
    Hocanızı ayrıca kutlamak lazım ki, etkinliği ücretsiz düzenlemiş.Meditasyon öğrenmek için bir seminere gittim geçenlerde.Bildiğin internet videosu izlettiler ;) Ücreti sorunca 2 seansta öğrettiklerini ve ücretin bin lira olduğu söylendi.
    Takipçilerin bu yazıdan dolayı takibi bırakmalarınıysa hiç mi hiç anlamadım.Bence doğru karar olmuş.Senin gibi faydalı bilgileri aktaran birinden, böylesi masum bir yazıdan dolayı gidiyorlarsa yerinde bir karar olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten ben de sayıyı değil niteliği önemsiyorum.İnsanlar gidecek diye suya sabuna dokunmadan nasıl yazalım kendimizi nasıl özgür hissedelim?Boşanmayla ilgili de bir etkinlik var.Ona da katıldığımda boşananlar mı takipten çıkacak :)) Ankara'da ücretsiz bir çok etkinlik ve eğitim oluyor.Burada olsaydın seninle de birlikte giderdik.Bu işlerde baya rant da dönüyor maalesef :(( Ben de seminerlerimi ücretsiz yapmıştım ama ironiktir ücretsiz seminerler rağbet görmüyor.Sevgilerimle :))

      Sil
  23. Cinsellik konusu eşittir "sapılık" gibi bir algı var. Bırakın konuşmayı en ufak bir kelime bile tepki alabiliyor. Hatta erotik edebiyata daha fazla ilgi göstermek gerekli. Bir de cinsellik "öcü" sanki, özellikle orta okuldan başlayarak bu konu hakkında çok daha iyi eğitim verilmeli. Özellikle cinsel ayrımlar ve bu konuya bağlı şiddet de çok önemli. Cinsellik sadece seks sırasında yapılacaklar ya da seks öncesi kurlardan ibaret olmamalı. Cinsellik konusu çok yönlü bir konu ve yaşamın temeli. İnsan için temelde ne lazım derse biri derim ki: cinsellik, gıda, su, hava :) çok mu abarttım :) Şöyle rahat esprili bir millet olamadık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten herkes kendisi gibi bilirmiş ya herkesi ben bu kadar da kapalı olduğumuzu hiç ön görememiştim.Benim için de çok iyi oldu bu deneyim.Bizler de öğreniyor ve toplumu daha iyi tanıyoruz böylece.Kesinlikle hava,su,gıda gibi sağlıklı cinsellik de şart.Katılıyorum sana :))

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.