Kitap Önerisi - İtiraflarım - Leo Tolstoy

dahamutluyuz.com.

Bu kitap,Ankara fuarından almış olduğum kitaplardan biriydi.Çok isteyerek almıştım.Aldığım kitapları arkadaşıma gösterirken bu kitabı okumayı çok istediğini söyledi.Ben de okusun diye verdim.Aslında itiraf edeyim kitaplarımı başkasına verme konusunda azıcık cimriyimdir.Bana ait olan bende kalsın dokunulmasın isterim.Gerekirse hediye alır veririm ama içselleştirdiğim şeyleri vermeyi pek sevmem :) Arkadaşım az kitap okuyan biri olduğu ve çok istekli bir şekilde kitabı istediği için ödünç olarak verdim tabi.Kitabı bir kaç gün önce iade etti.Pek beğenmiş :) Ben de İtalya'ya gitmeden okuyayım istedim ve kısa sürede bitirdim.

Gelelim kitaba.Kitap Dünya Klasiklerinden Tolstoy'un eseri.103 sayfadan oluşuyor.Fazla uzun bir kitap değil ama felsefi yönden çok düşündürücü.Benim okuduğum kitap Mavi Çatı Yayınlarından çıkmıştı.Dili sade ve yalındı.Tolstoy bu kitapta dönemin Rusya'sında kendi diniyle ilgili çelişkileri sorgulamış,Ortodoks bir Hristiyan inanışı etrafında ilk öğrenimini tamamlamış ancak üniversitesi ikinci yılında bırakmıştır.
Bu kitapta hayatı anlamlandırmak için verdiği büyük mücadele göze çarpıyor.İnanç sistemlerine,kiliseye ve aristokratlara göndermeler bulunuyor.


Kitapla ilgili altını çizdiğim alıntılara yer vermek istiyorum biraz.
-Hırs,hükmetme,çıkarcılık,şehvet,kibir,hiddet,intikam hırsı gibi şeyler bu dönemde toplumda değer görüyordu.
-Hayatım kaçınılmaz olan ölümle yok olmayacak
-O dönemde bizim en temel arzumuz,mümkün olduğunca çok para ve ün kazanmaktı.Buna ulaşmak için de bildiğimiz tek şey kitap yazmak,gazete çıkarmaktı.
-Şimdi anlıyorum ki bütün deliler gibi ben de benden başka herkesi deli sanıyordum.
-Çıkışı olmayan bir ormanda kaybolmuş gibiydim.Kaybolduğu için de telaşa düşmüş ve yeniden doğru yolu bulmak için elinden gelen gayreti sarf eden biriydim. bir anlam var mıdır?
-Ben,insanlığın bir parçasıyım.Bu yüzden,benim görevim,insanlığın ideallerini öğrenmek ve bunların gerçekleşmesine katkıda bulunmaktır.
-Sokrates,kendini ölüme hazırlarken''Hayattan uzaklaştığımız ölçüde gerçeğe yaklaşırız.''der.
-Bilge kişi,hayatı boyunca ölümü arar,bu yüzden ölüm ona korkunç değildir.
-Hayatımın zamana bağlı,sebebe bağlı,mekana bağlı anlamı nedir?Uzun zahmetli bir düşünceden sonra cevabım şu olmuştu;HİÇ.
-Ben neyim?Ölümlü olanın bir parçası.Bak işte,bütün mesela bu kelimelerde saklı.
-Köylülerin cehaletine nasıl da imrenmişimdir.Benim için açık bir çelişkinin ifadesini bulduğu inanç ilkeleri,onlar için hiç de yanlış değildi,onları kabul edecek durumdaydılar.

Düşündüren ve sorgulatan bir kitap.Umarım siz de beğenirsiniz.Unutmayın sorgulanmamış bir hayat,yaşanmamış bir hayattır.Sevgilerimle...
Kitap Önerisi - İtiraflarım - Leo Tolstoy Kitap Önerisi -  İtiraflarım - Leo Tolstoy Reviewed by Yurdagül Çelik on Haziran 05, 2021 Rating: 5

24 yorum:

  1. Bütün insanlar hayatını sorguluyor mu acaba? merak ediyorum doğrusu. Sorgulanmış olsa Dünya'da bu kadar mutsuzluk olmazdı herhalde diye düşünüyorum çoğu zaman.

    YanıtlaSil
  2. Üniversiteye hazırlanırken bir sözelci olarak zorunluluktan tüm yerli ve yabancı klasikleri okumuştum.o zaman zorunluluktan okuyunca şimdi nedense elim klasiklere gitmiyor, ama bu kitabı da okuduğumu hatırlamıyorum aklımda olsun

    YanıtlaSil
  3. Yıllar önce okumuştum bu kitabı.Tolstoy beğendiğim yazarlardan.Sorgulayan,düşündüren bir kitap.Tolstoy güzel anlatmış suz de güzel yorumlamışsınız.Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. İnsan ne ile yaşar kitabı da pek güzeldir okudunuz mu bilmiyorum ince ama derin manalar içeriyor böyle kitaplar güzeldir tekrar tekrar da okunabilir.
    Tolstoy baba şefkatiyle yazıyor hem uyarıyor hem eğitiyor okuyucuyu..keyifliydi,günaydın💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı okumadım.Hemen not edeyim :) Teşekkürler :)

      Sil
  5. Tolstoyun bircok kitabi gibi buda güzel görünüyor.Tesekkürler bilgilendirme icin 😊

    YanıtlaSil
  6. Tolstoy'un İtiraflar'ı doğrusu okumak isterim. Tavsiyen için teşekkürler. Sevgiler kızım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ve düşündürücü anektotlar var gerçekten :)Öpüyorum ablacığım :)

      Sil
  7. Fazla uzun değil kitap.Okumak gerek :)

    YanıtlaSil
  8. çok sevdiğim bir kitap bu. remzi kitabevi klasiklerinden alıp okudum sahaflardan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senden kaçar mı :) Mümkün değil yarışamam seninle :)

      Sil
    2. seninki hangi yayınevii :)

      Sil
    3. peki çevirmeni kim? çevirisi kötü olabilir bak.

      Sil
    4. Bazı cümlelerde çeviri pek iyi değildi ama yine de anladım ben :)Çeviri Mustafa Demir :)

      Sil
    5. hımm tahmin ettim bak. bir kitap okumadan önce çevirmenine bakmak çok önemli. itiraflar remzi yayınevi baskısı en iyisi. birçok klasik kitabı birçok yayınevi çıkartıyor ama çoğu iyi değil. bu çevirmeni tanımıyom tabii belki de iyidir ama bu tür kitaplarda çevirmen çok sağlam olmalı o yüzden piyasada en saygı duyulan versiyonunu almalı. bu kitapta remzi işte :)

      Sil
    6. Bunu söylediğin iyi oldu :) Artık daha çok dikkat ederim yayın evine :) Öpüyorum seni :)

      Sil
  9. Tolstoy' un eserlerinin çoğu etkileyici ve genellikle düşündürücüdür. Bu kitap da okunacaklar listemize dahil edildi. Öneriniz ve bilgilendirdiğiniz için emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. jean jacques rouuseau var, itiraflar, müthişli kitap :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.