Bağlanma Kuramı




Duygusal ilişkilerle ilgili  yeni bir yazı yazmadan önce,yazdığım bu yazıyı sizlerle yeniden paylaşmak istedim.
Bağlanma Kuramı ilk olarak 1969 yılında Bowlby tarafından tanımlanmıştır. Bu kurama göre başka bir kişiye karşı yakınlık arama ve sürdürme çabasıdır. Bebeğe ilk bakım veren kişi, bağlanan nesnedir. Bu kişi büyük oranla anne olduğundan, bebeğin anneyle olan ilişkisi temel alınmıştır. Bebeğin anneyle kurduğu ilişki modelleri, bebeğin tüm hayatını etkileyecek nitelikte bağlanma davranışları oluşturmaktadır. Görülüyor ki bağlanmak beyin gelişimizde, ruh sağlığımızda ve hayatımız boyunca çok büyük etkiye sahiptir. Bebeklik döneminde 4 türlü bağlanmadan söz edebiliriz. Bunlar;
1.Güvenli Bağlanma: Bu bağlanma türünde bebek, bağlandığı kişiden ayrıldığında huzursuz olur fakat kişi döndüğünde olumlu davranışlar göstererek kişiyi karşılar. Güvenli bağlanman çocuklar, bağlandığı kişiye itimat ettiklerinden kendilerini güvende hissederler. Bu çocuklar, bağlandıkları kişinin ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman uygun olduklarını bilirler.

Güvenli bağlanan çocuklar, hayatlarında özgüvenleri yüksektir, sosyal ilişkilerinde sıkıntı yaşamaz, duygularını düşüncelerini kolaylıkla paylaşır, güven temelli romantik ilişkiler yaşar.


2.Kaygılı Bağlanma: Bebek, bağlandığı kişiden ayrıldığında huzursuz olur, bağlandıkları kişi döndüğünde ise huzursuzluğu geçmez, sakinleşmede sorun yaşar. Bebeğin bu davranışı birincil bakım veren kişinin istikrarsız bir şekilde çocuğun ihtiyaçlarını gidermesinden kaynaklanır. Bebek, yetişkine zaman zaman kolaylıkla ulaşabilirken bazı zamanlarda da ulaşma güçlüğü çeker.
Bu şekilde bağlanan çocuklar, ilerleyen hayatlarında romantik ilişkilerinde aşırı bağımlı ya da uzak olması nedeniyle sıkıntı yaşarlar. Çocuk sahibi olduklarında da bağlı olma ihtiyaçlarını ara sıra kendi çocukları üzerinden karşılamaya eğilimlidir.
3.Kaçıngan Bağlanma: Bu bağlanmada bebek, kişiyi yok sayma eğilimindedir. Bakım veren kişi odadan çıkıp geri döndüğünde tepkisizdir. Bağladığı kişiye telkin ve temas ihtiyacı hissetmez. Bakım veren kişinin kendisini cezalandırdığını düşündüğü için ilerleyen yaşlarında yardım ve destek istemezler.
Kaçıngan bağlanan çocuklar, ilerleyen yaşlarında duygu ve düşüncelerini ifade etmekte sıkıntı yaşarlar, yakın ilişki kurmak konusunda sıkıntı çekerler, ayrılık yaşadıklarında olumsuz duyguları çok az hissederler.
4.Karışık Bağlanma: Bebeğin kafası karışmıştır. Davranışları değişiklik gösterir. Bakım veren kişinin huzur ve korkusunu karışık olarak bebeğe vermesinden dolayı çocuk hem kaçınır hem de direnç gösterir.
Karışık şekilde bağlanan çocuklar, yetişkinlik hayatlarında ilişkilerinde problemler yaşarlar, sağlıklı iletişimi tutturamazlar. Duygusal iniş ve çıkışları vardır.
Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda güvenli bağlanmanın tüm hayatı olumlu etkilediğini söyleyebiliriz. Güvenli bağlanmaya eşlik eden bakıcı davranışları şunlardır;
-Bebeğin fiziksel ve duygusal gereksinimlerini fazla gecikmeden tutarlı ve uyumlu bir şekilde gidermek,
-Bebeğin tavırlarına içtenlikle ve hoş karşılayan şekilde yanıt vermek,
-Bebeğin duygusal durumunu anlayarak o doğrultuda empati kurmak,
-Bebeğe sevgiyle bakmak,
Çocuk ilk iki yıl annesine ne kadar kolay ulaşırsa kendini o kadar güvende hisseder ve sağlıklı ayrılma sürecine girer. Sonuç olarak eğer çocuk bu süreci sağlıklı atlamazsa yaşam boyunca benlik algılarında, iş seçimlerinde, eş seçimlerinde, aile içi ilişkilerde ve daha birçok yaşamsal alanda sorun yaşar. Bu yüzden ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi sağlıklı nesiller yetiştirilebilmesi için önem taşır.

Kullanılan Kaynaklar;
-Bebeklikte İlk İlişki(Uzman Psikolog Ayşe Başak Erk)
-Psikolojide Bağlanma Kuramı(Uzman Psikolojik Danışman  Ümit Akçakaya)
-Güvenli Bağlanma (Adem Güneş)
-Var  Olan Annenin Yokluğu (Jasmin Lee Cori)








Bağlanma Kuramı Bağlanma Kuramı Reviewed by Yurdagül Çelik on Şubat 20, 2022 Rating: 5

32 yorum:

  1. Çok güzel bir yazı olmuş,tebrik ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce dergiye yazdığım makale yazımı burada da yayınlayım dedim.Teşekkürler :)

      Sil
  2. Karikatürlere koptum:))))Yazı ise çok bilgilendirici ve düşündürücü. Ben 3 ve 4' e giriyorum sanırım ama bebekliğimde annemin nasıl davrandığını hatırlamam mümkün değil:( Yalnız bir tek şey vardır ki hiç unutmam, 7 yaşlarında filandım, annem balkonda şezlongda oturmuş ağlıyordu, "Niye ağlıyorsun?" diye sorunca "sizin yüzünüzden" demişti. :( Suçluluk ve üzüntü duygumu hiç unutmuyorum:( yaramazlık denilen şeyleri yapardım bazen mesela sokağa çıkmak için ısrar etmek, sokaktan gelmemek gibi onlar mıydı kastettiği bilemiyorum:( Kalemine sağlık Yurdagül'cüğüm....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anneler bazen durumu kullanıyor ve çocuklarını tehdit edebiliyor.Sakıncalı bir şey bu.Teşekkürler ablacığım :)

      Sil
  3. Çok güzel bir konu olmuş gerçekten. emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  4. Önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu gerçekten. Elinize sağlık.. Bu arada karikatürler çok iyi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülerek okuyalım istedim.Konu çok ciddi aslında :)

      Sil
  5. Güvenli bağlanma, bütün pedagoglarin üstünde durduğu konu. Yani yetiskinken ne ariza çıksa hemen güvenli baglanmaya baglaniyoruz. Umarım güvenli bağlamışızdır;)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvenli bağlanma oranının ülkemizde düşük olduğunu düşünüyorum :(

      Sil
  6. Aa kızım bana güvenli bağlanmış 😃 odadan dısarı çıkarmaz islerimi bike yapamam 😃 ama ckarken ben suni yapıp gelcem diorum huysuzlaşsa bile ben gelince gülmeye çırpnmaya başlar 😃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oooo çok iyi :) Güvenli bağlanma tüm hayatı etkiliyor çünkü :)

      Sil
  7. Hahaha karikatürler şahane :) Böyle şeyleri okudukça 'çocukluğuna iniyoruz' muhabbetinin ne kadar da haklı olduğunu bir kez daha anlıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çocukluk döneminde kişilik özellikleri oluşuyor.Hani bir atasözü var ya yedisinde neyse yetmişinde de odur diye.Bir anlamda çok doğru bir atasözü...

      Sil
  8. Sonuçta şıklardan, maddelerden, türlerden birine belki de ucundan kıyısından birkaçına uyum sağlıyoruz bağlanmada :))

    Karikatürler nefis, çok güldürüyorlar her seferinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamamen güvenli bağlanan sayısı gerçekten azdır.Annelerin özellikle çok bilinçli olması gerekir.Ciddi konuyu eğlenerek öğrenelim somurtmayalım istiyorum.Teşekkürler güzel düşünceleriniz için :)

      Sil
  9. blogunuz çok güzel paylaştığınız karikatürlerde öyle :) sizi takibe aldım banada beklerim

    YanıtlaSil
  10. çok iyiydi bu ya , görseller müthiş , bağlanma enteresan bir olgu ya , enteresan yani , bağlanırsın bir dert bağlanmazsın başka bir dert :D dert bende , derman sende diyerek bitiriyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumunu gülerek okudum :) Dengeyi bulduk mu sorun çözülmüş demektir :) Sevgilerimle :)

      Sil
  11. Psikologlar boşuna cocuklugunuza inelim demiyorlar demek ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişilik,küçük yaşlarda şekil alıyor evet :)

      Sil
  12. Emeğinize sağlık. Çok faydalı bir yazı olmuş. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağlanma kuramı gerçekten çok önemli bir kuram.Sevgilerimle :)

      Sil
  13. Çok güzel yazı ve güzel bir konuya değinmişsiniz emeğinize yüreğinize sağlık Bu arada Karikatürler Şahane :)) Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karikatürleri koyarken ben de çok gülmüştüm :)

      Sil
  14. Yaaa karikatürlerine bayılıyorum arkadaşım ne güldüm akşam akşam:))) Bağlanma kuramını da çok güzel anlatmışsın herkesin anlayabileceği şekilde. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olasın arkadaşım :) Bağlanma önemli bir konu olduğu için yazayım dedim :) Öpüyorum kocaman :)

      Sil
  15. nasıl bağlandığımızı nasıl anlıycaz ya karışık konu buuuu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli bir soru.İlişkilerimizi nasıl yaşadığımıza bakarak bulabiliriz.

      Sil
  16. Yanıtlar
    1. Bağlanmakta sorun yok da bağımlı olmakta sıkıntı var :)

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.